Pátek, 19. dubna 2024

Smrtelná hrozba léta: liščí tasemnice z lesních plodů

Smrtelná hrozba léta: liščí tasemnice z lesních plodů
PRAHA - Oblíbená letní aktivita Čechů – sběr borůvek a jiných lesních plodů – může být smrtelně nebezpečná.

Listy lesního porostu totiž mohou být infikované trusem lišek obsahujícím vajíčka smrtelně nebezpečného parazita – tasemnice liščí. Ta se v Česku objevila teprve nedávno.

Výskyt tohoto druhu tasemnice byl poprvé potvrzen asi před čtyřiceti lety, ještě donedávna byl ale v Česku málo rozšířený. V sousedním Německu je přitom liščí tasemnicí nakaženo až osmdesát procent lišek. V současnosti hlásí Česko první tři nakažené lidi.

Jméno nové choroby? Echinokokóza. „Jsou to čerstvé případy. Když se toto onemocnění neléčí, je skoro vždy smrtelné,“ řekl LN Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu AV ČR v Českých Budějovicích. Veterináři proto varují, aby lidé, kteří lesní ovoce sbírají, omývali plody před požitím vodou. „Základem prevence onemocnění je hygiena,“ zdůrazňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Mýt lesní plody a samozřejmě ruce. Ještě lépe je však konzumovat plody tepelně ošetřené. Minimálně na šedesát stupňů Celsia,“ upozorňuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů