Úterý, 16. dubna 2024

V Českém ráji je geologická stezka pro dobrodruhy

V Českém ráji je geologická stezka pro dobrodruhy

Dobrodružnou cestu za horninami a minerály nabízí hravá stezka, která se veřejnosti otevřela v přírodním areálu Šťastná země v Karlovicích - Radvánovicích. Jmenuje se Prožitkový geopark Český ráj a kromě šestnácti informačních tabulí se na ní nachází i hrádek z dřevěných palisád.
"Hrádek stojí na pískovcové skále a vedle bezpečné cesty k němu vede přes rokli visutý provazový můstek. Vstup na něj je pouze na vlastní nebezpečí. Dobrodružné povahy pravděpodobně přiláká i přechod po kůlech přes rybníček," informoval programový manažer Šťastné země Erik Černý. Turisté si mohou vybrat, půjdou-li na stezce po klidné, pohodové trase, nebo z ní odbočí za adrenalinovým pokušením.
Na stezce návštěvníci vidí horniny a minerály, děti si mohou vyzkoušet, jak se proplavuje písek. Stezka prochází zalesněným údolíčkem, kudy protéká potok. V minulých letech tu vystupovaly skupiny historického šermu, Šťastná země s nimi však už ve svém programu nepočítá. "Návštěvnost na gotických bitvách klesala a hodně závisela i na počasí. Například loni pršelo a přišlo asi jen tisíc lidí," vysvětlil Černý konec válčení ve Šťastné zemi.
Vybudování stezky patří do projektu "Prožitkový geopark - nové cesty k dějinám země a vývoji krajiny". Vznikala ve spolupráci s Geo-Naturpark Bergstrasse-Odenwald a Museem Českého ráje v Turnově a stála okolo dvou milionů korun. Většinu peněz na ni věnovala německá nadace pro životní prostředí - Deutsche Bundesstiftung Umwelt.
Šťastná země leží nedaleko od Turnova a přilákala loni na 60 tisíc lidí. Konají se tam například Hasičské slavnosti, Rajčatová bitva a slavnosti slámy Slamák. "V areálu přibyly nové dětské atrakce a máme jich už přes sto - mimo jiné vzduchové velkoplošné trampolíny, trpasličí vesničku, dřevěné domky pro dětské hry, prolézačky, houpačky nebo písková rýžoviště s pravými českými granátky. Vysadili jsme i další dřeviny a do areálu umístili lavičky," doplnil Černý.
Ve Šťastné zemi se objevila letos také nová rozhledna na vysoké hromadě navážky. Turisté z ní obhlédnou celý areál a uvidí také některé dominanty Českého ráje, zakryté až dosud stromy - například Kozákov. Od Libereckého kraje získal areál na své letošní akce dotaci 1,3 milionu korun.
Šťastná země je otevřena denně od 9 do 19 hodin, o prázdninách až do 20 hodin. Areál vznikl podle projektu občanského sdružení Alternativa 3000 před šesti lety hlavně pro děti. Slouží jako místo, kde se turistika snoubí se šetrným vztahem k přírodě.

Eva ŠINKOVSKÁ

http://www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů