Úterý, 19. března 2024

Vyražte do přírody na čundr! Ještě pořád se to smí

Takový rozumně naplánovaný vícedenní výlet do přírody, navíc pryč od městské civilizace, může uvolnit nejen na těle, ale především na duši.
Vyražte do přírody na čundr! Ještě pořád se to smí
Máte také v plánu o prázdninách objet pár festivalů, nějaké to válení u moře a tím to vlastně tak nějak končí? Jasně, chceme si totiž o zasloužené dovolené odpočinout a tak volíme spíše fyzicky nenáročné typy rekreace. Ale takový rozumně naplánovaný vícedenní výlet do přírody, navíc pryč od městské civilizace, může uvolnit nejen na těle, ale především na duši.

Do mapy nahlédněte předem

Pokud jste se odhodlali podniknout vandr, čundr, puťák – jak chcete – rozhodně byste neměli zanedbat přípravu. Lidé, kteří v hospodě pár minut před půlnocí vymyslí, že by mohli někam vyrazit a v sedm hodin ráno už mají sraz na nádraží, jsou buďto punkáči a nebo opravdu ostřílení mazáci. Základ je si s sebou vybrat dobré a spolehlivé společníky, protože od pohodové atmosféry mezi členy expedice se poté odvíjí i pocit z celého výletu. A nepřehánějte to ani s počtem – z vlastní zkušenosti doporučuji dva až tři rozumné kamarády.

cundraci

Dalším úkolem je stanovit si cíl cesty. Zde je několik možností, jak s tímto úkolem naložit. Za prvé si můžete vyhlédnout nějakou sympatickou oblast na mapě a vše podřídit přespání právě tam. Ovšem může se stát, že místo nebude tak romantické, jak jste si ho zidealizovali jen z turistické mapy, a proto doporučuji okolí předem prohlédnout ještě například na satelitních fotografiích (maps.google.com). Druhá oblíbená možnost je přijít dopoledne na Hlavní nádraží, sednout do prvního vlaku, který zrovna pojede a vystoupit z něj, až se vám jednoduše bude chtít, nebo vás okolní příroda něčím zaujme. Tuto možnost bych ale začátečníkům spíše nedoporučoval, neboť následné hledání místa, kde se utábořit nebývá v naprosto neznámé krajině a bez mapy úplně snadné.

zapad slunce

Mezi nejoblíbenější a nejvhodnější oblasti pro čundrování patří ve Středních Čechách okolí řeky Berounky, Rakovnicko či Posázaví. Ale vyjet můžete opravdu prakticky kamkoliv. Jen byste měli dbát na to, aby dané území bylo co nejřidčeji osídlené a nemělo status NP či CHKO. Přespání v lese samo o sobě trestné není, ale rozdělávání ohně ve volné přírodě je zakázáno. Obecně ale platí, že pokud se neutáboříte sto metrů od obydlené hájovny, tak s rozděláním ohně nemusíte mít těžkou hlavu. Svou přítomností v chráněných územích ovšem své riziko na dopadení a následnou pokutu značně zvyšujete.

Karimatka, sirky a ešus

Pokud je aspoň relativně dobré počasí, jezdí se na čundry většinou bez stanu. Já osobně spím také nejraději „pod širákem“, ale mám vždy s sebou plachtu, kterou bych v případě vytrvalého deště natáhl mezi stromy. Snad ještě důležitější než například spacák, je mít s sebou nějakou izolaci od studené země – karimatku, alumatku, v nouzi i složenou celtu. Tento fakt mnozí nezkušení výletníci podceňují, ale po návratu domů se prochladlé ledviny zaručeně ozvou.

cundr

Mezi další nezbytné vybavení na vícedenní akci patří taky pevné boty, nůž, ešus, sirky, jídlo, raději dostatek vody (ovšem velmi často narazíte na nedalekou studánku), desinfekce, náhradní oblečení a pláštěnka či kabát proti dešti. Ale to je jen opravdu to nejnutnější – záleží už pouze na vás, zda si s sebou chcete vzít věcí více a užít si „komfortního“ táboření na jednom místě, nebo celé dny trávit pochodem – v tom případě nechte zbytečnosti určitě doma.

Skauti a turistické oddíly

Výlety do přírody a turistika mají v Česku obrovskou tradici. Máme nejhustší síť značených turistických tras, o které se již více než 120 let stará Klub českých turistů. K tomuto trendu samozřejmě přispívají i další organizace jako jsou skauti či jiné turistické oddíly. I já jsem býval do mých třinácti let skautem, ovšem na výlety do lesů jsem nezanevřel dodnes. Nemusíte však mít několikaletou průpravu na táborech či v oddílech, abyste přečkali pár dní v divoké přírodě.

Nechte se unést pohodou, krásou a klidem, který česká příroda ještě stále nabízí a v okruhu svých nejbližších pár přátel prožijte neopakovatelné zážitky uprostřed divočiny. A že vy nejste ten typ? Nikdy není pozdě začít s něčím novým.

Foto by Martin Křížek, Robert Blecha,

http://www.studentpoint.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů