Sobota, 20. dubna 2024

Velká voda v jižních Čechách spláchla skoro 30 milionů kaprů

Velká voda v jižních Čechách spláchla skoro 30 milionů kaprů

Rybáři a zemědělci na jihu Čech začínají sčítat škody po velké vodě. Čísla ještě nejsou konečná, škody už jdou do milionů.

Velmi citelně pocítili rozlitou vodu rybáři, kteří zásobují celou republiku především o Vánocích rybami na sváteční stůl. Lijáky a lokální záplavy totiž zlikvidovaly celých 28 milionů kaprů.


Část ryb voda prostě odplavila z rybníků pryč, jiné při záplavách uhynuly přímo v rybnících. Škodu zatím rybáři odhadují kolem 12 milionů korun.

Přívalová vlna navíc nedecimovala jen kapry, ale i samotné rybníky, kde jdou škody také do milionů. Navíc tato čísla ještě zdaleka nejsou konečná, protože například známí třeboňští rybníkáři ještě škody zdaleka nedopočítali. Uhynulých nebo ztracených kaprů tak může být ve finále ještě daleko víc.


Škody pomalu sčítají i jihočeští zemědělci. Ti se zatím dopočítali jednoho tisíce hektarů zemědělské půdy, která je po záplavové vlně zničená. A ani tady ještě čísla nejsou konečná.

http://tn.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů