Pátek, 19. dubna 2024

V Brandýse nad Orlicí otevřeli přírodní bludiště

V Brandýse nad Orlicí otevřeli přírodní bludiště

Brandýs nad Orlicí - Zajímavý přírodní útvar mají v Brandýse nad Orlicí v Pardubickém kraji. Skupina nadšenců tam postavila originální venkovní bludiště. Útvar připomíná slavné dílo Jana Amose Komenského, který v Brandýse strávil část svého života. Stavbu originální atrakce podpořil Pardubický kraj společně s městem Brandýs nad Orlicí. Během prázdnin je zde brána otevřená každý den, razítko s vyobrazením labyrintu si z Brandýsa odvezly již mnohé školní a turistické skupiny.

S nápadem na zbudování prvního přírodního bludiště britského typu v České republice přišli členové občanského sdružení Brandýs ve světě. Jako nejlepší místo pro unikátní labyrint vybrali louku před nejstarším pomníkem Jana Amose Komenského v části zvané Klopoty. "Stromky jsme začali sázet v roce 2003. Inspiraci jsme čerpali nejen z Komenského, ale samozřejmě i v Anglii a také v řeckých bájích," uvedl předseda spolku Brandýs ve světě David Růžička.

Malé stromečky během 6 let vytvořily celkem 635 metrů dlouhé stěny živého plotu. Při pohledu shora tu vyniká zjednodušená azimutálně pojatá kresba zemské koule, na různých místech přerušované poledníky a rovnoběžky komplikují cestu do středu bludiště. "Orientační smysl nemá každý člověk stejný a cesta tam nemusí vždy znamenat tu samou cestu zpátky. Někdy lidé z bludiště opravdu vycházejí třeba za tři čtvrtě hodiny a žasnou, že na ploše 35 x 35 metrů je skutečně možné zabloudit," doplnil Radek Dokoupil z Brandýsa.

Stavbu originálního bludiště podpořil Pardubický kraj a město Brandýs nad Orlicí, do akce výstižně pojmenované "Kupte si svůj habr" se pak mohl zapojit úplně každý. Přírodní útvar připomíná slavné dílo, které Komenský napsal právě během pobytu v Brandýse: Labyrint světa a ráj srdce. "Celý areál pojímáme jako výzvu, chceme okolo vybudovat park. Všechny pozemky zatím bohužel nejsou naše, v současnosti se je však snažíme vykoupit," prohlásil starosta Brandýsa nad Orlicí Petr Tomášek (ODS).

Takzvanou Poutníkovu cestu k labyrintu lemuje cyklostezka a na loukách i pozoruhodná umělecká díla, jako je například replika části vysněné zbraně Saddáma Husajna v podání výtvarníka Jiřího Příhody. "Jednalo se o dalekonosné dělo, které mělo dostřelit až na Izrael. Objednával si jednotlivé komponenty v zahraničí a tato replika je jedna šestadvacetina celku, který se z nich měl složit," vysvětlil David Růžička. Razítko s vyobrazením labyrintu si z Brandýsa odvážejí školní a turistické skupiny. Během prázdnin je brána do bludiště otevřená každý den.

Přírodní bludiště V Brandýse nad Orlicí otevřeli přírodní bludiště britského typu.

V samotném středu labyrintu by časem mohlo vzniknout umělecké dílo symbolizující právě ráj srdce, jeho přesná podoba však zatím zůstává obestřena tajemstvím.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů