Pátek, 19. dubna 2024

Další ročník mezinárodní dobrovolnické akce na pomoc přírodě se blíží

Další ročník mezinárodní dobrovolnické akce na pomoc přírodě se blíží
Od 20. do 31. července 2009 se uskuteční ve spolupráci Českého svazu ochránců přírody Kněžice a střediska Chaloupky další ročník letního kosení rašelinných luk v okolí Kněžic a Nové Brtnice. Tato akce je určena pro dobrovolníky, kteří chtějí pomoct přírodě Vysočiny a zároveň si vyzkoušet tradiční způsob obhospodařování luk pomocí ručního nářadí jako jsou kosy a hrábě. Letošního ročníku se opět zúčastní několik dobrovolníků ze zahraničí např. ze Španělska, Ruska nebo Francie. „Jedná se vlastně již o čtvrtý ročník tohoto letního mezinárodního workcampu na pomoc přírodě. První proběhl v roce 2005.

V rámci všech akcí jsme při zajišťování zahraničních dobrovolníků spolupracovali s organizací INEX-SDA. Velkým potěšením pro nás je, že někteří zahraniční dobrovolníci se k nám vrací,“ uvedla jedna z organizátorek akce Iveta Machátová. Kromě vyzkoušení svých fyzických schopností při náročné práci budou moci účastníci procvičit i své jazykové dovednosti. Chybět nebudou ani rukodělné činnosti a další ukázky z programů střediska Chaloupky. Této akce se může zúčastnit každý, kdo si chce vyzkoušet tradiční ruční práci našich. „Rádi uvítáme každého, není nutné se zúčastnit celé akce, je možno přijet třeba i na dva dny,“ vyzývá zájemce z řad veřejnosti Václav Křivan, vedoucí Centra ochrany přírody při ČSOP Kněžice.

wc2007-suen1.jpg

Během deseti dnů bude ručně pokoseno a sklizeno přibližně 2,5 ha mokřadních luk, které by bez této péče dávno zanikly. Jejich pravidelné kosení je nezbytné pro zachování vhodných podmínek pro život mnoha desítek ohrožených rostlin a živočichů, které se na nich vyskytují.

Sledujte další zajímavé informace a zpravodajství z kraje Vysočina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů