Pátek, 29. března 2024

Zpráva ze semináře: Šetrné zemědělské hospodaření a ochrana přírody

Zpráva ze semináře: Šetrné zemědělské hospodaření a ochrana přírody

Místo konání: Farma Hucul, Janova Hora 92, Vítkovice v Krkonoších,

Liberecký kraj

Termín konání: 6. června 2009

Seminář na Farmě Hucul byl určen pro všechny, kteří působí v oboru ekologického zemědělství a pro ostatní se zájmem o ochranu přírody a krajiny.

Seminář zahájil Ing. Petr Trávníček[odkaz na prezentaci], registrovaný poradce v ekologickém zemědělství. Představil možnosti využívání dotačních titulů pro ekologické zemědělce v rámci Agroenvironmentálních opatření. Jedná se o finanční podporu po dobu pětiletého závazku vedoucí ke zvýšení úrodnosti půdy, ochranu vod, rostlin a  živočichů. Seznámil účastníky jak s obecnými podmínkami, tak sankcemi za jejich nedodržení a stručně shrnul také základní podmínky pro ošetřování jednotlivých kultur.

 

S dalším příspěvkem vystoupila Mgr. Stanislava Čížková (Bioinstitut o.p.s. Olomouc)[odkaz na prezentaci], která podrobněji popsala jak šetrně hospodařit a chránit přírodu v rámci AEO. Příkladem byl přehled opatření, která jsou využívána přímo na Farmě Hucul. Jedním z nich je šetrné hospodaření s ohledem na ochranu chřástala polního, které je prováděno na některých loukách na farmě. Z důvodu ochrany tohoto celosvětově ohroženého druhu zůstávají louky neposečené až do konce srpna, kdy chřástal odlétá. Přesným popisem způsobu sečí pro ochranu všech živých organismů, nejen chřástala,  byla přednáška ukončena.

 

Dále seminář pokračoval vycházkou po okolí s Ing. Petrem Jiřiště (Krkonošský národní park), který účastníky seznámil s vývojem krajinné struktury. Zajímavé bylo porovnání historie se současností spojené s ukázkou příkladů typů vegetace.  

 

Seminář byl spojen s tradičním křtem huculským hříbat, který probíhá na Farmě Hucul již pravidelně každý rok a těší se velkému zájmu veřejnosti.

 

Pro všechny účastníky semináře byli přichystány odborné publikace vztahující se k danému tématu, zájemcům byly dodatečně poskytnuty prezentace ze semináře.

Účastníci semináře měli také možnost ochutnat občerstvení v biokvalitě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů