Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Ladislav Miko navštívil Modrý sloup

Ministr Ladislav Miko navštívil Modrý sloup
Na hranici Národních parků Šumava a Bavorský les se nachází tři nová přechodová místa – Siebensteinkopf, Modrý sloup a Pod Poledníkem.
Nedaleko od Modrého sloupu leží na historické, více než tisíc let staré obchodní stezce, osada Březník – jedno z nejatraktivnějších míst centrální Šumavy.

U příležitosti otevření těchto tří nových přechodových míst navštívil dnes osadu Březník a přechodové místo Modrý sloup ministr životního prostředí Ladislav Miko spolu s ředitelem Správy NP a CHKO Šumava Františkem Krejčím a ředitelem Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a senátorem Bedřichem Moldanem. Ministr Miko a ředitel Krejčí se poté spolu s novináři vydali na pěší túru do této oblasti, která je považována za jedno z nejatraktivnějších míst centrální Šumavy.

„Horské smrčiny Šumavy a Bavorského lesa patří k unikátům nejen české a německé přírody, ale celé střední Evropy. Zpřístupnění jejich dalších částí milovníkům přírody z obou stran hranice díky třem novým přechodovým místům považuji za velmi důležité. Lidé tak získají další šanci se na vlastní oči přesvědčit o tom, jak fungují přírodní procesy v horském lese. Takovou příležitost v České republice opravdu na mnoha místech nemají,“ říká Ladislav Miko.

Osada Březník leží asi 8 km od Modravy (okr. Klatovy) poblíž Roklanského potoka. Nejstarší a jedinou budovou na Březníku je hájovna, která byla postavena roku 1804. K osadě se též váže román Karla Klostermanna Ze světa lesních samot. Zánik osady zřejmě souvisí s odsunem německého obyvatelstva a vznikem hraničního pásma, které v 70-tých létech minulého století sahalo až k Modravě, tj. asi 10km od státní hranice. Přes Březník vedla také jedna z mnohých obchodních i pašeráckých stezek, jako byly např. stezky přes Scheureck - Stodůlky (Žďárek), přes Bučinu, přes Distelruck nebo Gsenget. Stezka přes Březník byla patrně používána už za Keltů. Je to historická, víc než tisíc let stará obchodní stezka.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů