Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za historií, houbami a přírodou do Nesper

Návštěvníci a turisté, kteří zavítají na Podblanicko a hledají spíš klid se mohou vydat z Vlašimi do Velíše. Ta leží na samé hranici CHKO Blaník jen osm kilometrů od Vlašimi.
Za historií, houbami a přírodou do Nesper

Dominantu obce Velíš tvoří původně gotický kostel svatého Josefa, přestavěný později v barokním slohu. Zajímavostí Velíše je i výklenková kaple se soškou svatého Floriána z první poloviny 19. století. Vedle na první pohled typických staveb charakteristických pro zemědělskou obec tu návštěvník nalezne i původní roubené stodoly.

"Na bájnou horu Blaník je to odtud jen kousek. Tři kilometry po červené," říká Petr Zapletal z nedalekého Buchova a dodává, že zdejší lesy jsou bohaté na houby a borůvky.

Houby rostou
Cestou se můžete zastavit třeba na borůvkách nebo houbách, kterých tu v sezoně roste požehnaně

Členitá krajina cestou na památný vrch nabízí množství zajímavých průhledů do krajiny.

Borůvky

Tady je možné se na chvíli zastavit a pokochat se dílem přírody.

Vodní tvrz

K Velíši patří také obec Nespery s původní patrovou tvrzí, která už hodně pamatuje. Pochází totiž z 15. století. Kamenná stavba čtyřúhelníkového půdorysu na břehu rybníka pamatuje ještě husity a teprve o čtyři století později byla přestavěna na sýpku.

Notně zdevastovanou stavbu zakoupil před časem soukromý majitel, který zatím osadil památku novou střechou, aby do památky alespoň nepršelo.

Vodní tvrz
Pět století pamatuje tato stavba. Původně tvrz, dnes sýpka v soukromém držení

"U autobusové zastávky je v zemi zasazený veliký kámen a na něm je připevněna deska s nápisem, který hlásá: Za tři sta let po Bílé hoře svobodný lid na svobodné půdě 1924," upozorňuje na další ze zajímavostí obce rodák z Nesper Josef Brož.

Naučná stezka

"Z Nesper do Buchova vede naučná stezka se sedmi zastaveními a panely s informacemi a fotografiemi zvířat, okolních polí lesů a luk. Stezka začíná na cestě nad Nesperami a končí u vyhlídky nad Buchovem nedaleko nově postavených božích muk," říká Petr Zapletal ze sdružení Poblanickem.

Rozcestník
U nejstarší nesperské stavby začíná naučná stezka se sedmi zastaveními.

To se před dvěma lety zasloužilo o vybudování naučné stezky. Stezka je lemována nově vysázenými stromy a její tvůrci pamatovali na pocestné i lavičkami a rozcestníky s turistickými mapami.

"Odpočinková místa s rozcestníky, mapami a informacemi o historii jednotlivých osad, tak jako jsou na námi obnovené cestě, se už stávají  v turistických regionech standardem," poznamenal Petr Zapletal s tím, že dokončený projekt není nahodilou aktivitou.

Navazuje totiž na další už realizované nebo plánované záměry rozvoje Kraje blanických rytířů, o nějž u více než pět let s cílem nabízet alternativu městského života usiluje i občanské sdružení Podblanickem.
 
Text a foto: Karel Chlumec

Zdroj: http://www.benesovsko.info/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů