Sobota, 20. dubna 2024

Celosvětovou petici za obchody bez kožešin podepsalo již přes 5 600 Čechů. Jack Wolfskin se připojuje

Celosvětovou petici za obchody bez kožešin podepsalo již přes 5 600 Čechů. Jack Wolfskin se připojuje
Přesně 5 676 Čechů již podepsalo celosvětovou online petici za obchody bez pravých kožešin. „Češi tvoří téměř třetinu signatářů. Na světě petici podepsalo již téměř 17 000 lidí.“ vysvětluje Tomáš Popp, předseda o. s. Svobody zvířat, které akci koordinuje v České republice. Petici celosvětově spustila v září 2009 mezinárodní koalice Fur Free Alliance (FFA, Aliance za módu bez kožešin) na základě úspěchu mezinárodního programu Obchod bez kožešin (Fur Free Retailer). „Petice vyjadřuje přání občanů-spotřebitelů nakupovat v obchodech, ve kterých budou mít jistotu, že si omylem nekoupí výrobek obsahující pravou kožešinu. Tuto jistotu jim nabízí právě certifikační program Obchod bez kožešin.“ doplňuje Popp.

         V červenci tohoto roku se do programu zapojila také outdoorová společnost Jack Wolfskin, jejíž obchody lze nalézt ve více než 20 zemích světa (včetně České republiky). „Připojila se tak k téměř osmi desítkám dalších obchodníků, které již do programu od jeho vzniku v roce 2006 přistoupily. Mezi nejznámějšími můžeme jmenovat například firmy H&M, Marks&Spencer, MANGO, Esprit, Helly Hansen, Co-operative Group, Topshop, Sainsbury´s a mnohé další.“ dodává Popp. Pravidelně aktualizovaný seznam obchodníků, kteří podepsali smlouvu s FFA, v níž se zavázali, že ve svých obchodech nebudou prodávat žádné výrobky obsahující pravé kožešiny, naleznete na www.obchodbezkozesin.cz nebo www.infurmation.com.

         Obchod bez kožešin (FFR) je mezinárodní projekt realizovaný členskými organizacemi koalice Fur Free Alliance. Jeho hlavním cílem je poskytnout spotřebitelům přesné informace o přístupu jednotlivých obchodníků k problematice kožešin. Spotřebitelé tak mají možnost zodpovědně se rozhodovat při svých nákupech. On-line petici požadující obchody bez kožešin můžete podepsat na www.furfreeshopping.com; český překlad petice naleznete na tomto odkazu: www.obchodbezkozesin.cz. Více informací také naleznete na serveru Myspace (www.myspace.com)
a Facebook (www.facebook.com).

         “Rozhodnutím neprodávat kožešinu či výrobky kožešinu obsahující se obchodníci přímo podílejí na pomoci tzv. kožešinovým zvířatům (norci, lišky, činčily atd.). Ročně je jich na světě zabito přes 75 milionů. Zahynou na farmách či v okách pastí – to vše pouze ve jménu módy. Způsoby jejich usmrcení jsou velice kruté a zvířata bývají stahována z kůže často ještě za plného vědomí“ uzavírá Popp.

         Více informací naleznete na www.obchodbezkozesin.cz (případně na www.protisrsti.cz nebo www.svobodazvirat.cz).

 

Kontaktní osoby: Tomáš Popp (777 239 808, tomas.popp@svobodazvirat.cz);
                                   Lucie Moravcová (736 766 188, lucie.moravcova@svobodazvirat.cz).

 

Mgr. Lucie Moravcova
koordinatorka DAF pro CR/DAF CR coordinator
kontaktni osoba pro FFA/FFA contact
Svoboda zvirat/Freedom for Animals
Koterovska 84, 326 00 Pilsen
Ceska republika/Czech Republic
Tel.: +420 736 766 188
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů