Pátek, 29. března 2024

Krásný trávník nebo ekologická katastrofa?

Krásný trávník nebo ekologická katastrofa?

Existuje-Ii nějaká věc, která umožňuje vystihnout naši posedlost pořádkem a úhledností, pak je to nakrátko sestříhaný trávník.

Tento vynález počátku 20. století zpopularizovali v USA bohatí majitelé domů, kteří se toužili honosit touto tenkrát vrcholně moderní a zároveň noblesní záležitostí, spojovanou s badmintonem, tenisem a kroketem.

Aby trávníky měly ideální vzhled, tj. představovaly rovnou a homogenní zelenou plochu, je jim třeba věnovat velkou péči. Američané promrhají ročně 8 miliard dolarů na produkty a služby spojené s trávníky a nalijí či vysypou na ně 25 milionů kilogramů pesticidů a umělých hnojiv. Známým jevem se pak stávají maličké žluté vlaječky s nápisem "nebezpečné pro děti a zvířata", což vede některé odborníky k tomu, že tyto trávníky označují za "chemické". Předměstí velkých měst tak mnohdy přestávají být místy plnými klidu a míru, jimiž by být měla. Je tomu tak minimálně z toho důvodu, že zde ustavičně vrčí a ječí sekačky, travní vyžínače, zarovnávače okrajů trávníků a fukary na listí, jež jsou nutné k tomu, aby byl trávník náležitě upravený.

Odhlédneme-li od péče, kterou vyžadují, jsou trávníky ekologickou katastrofou. Nakrátko sestřihaná tráva má krátké kořeny a špatně drží vlhkost. To v prvé řadě znamená, že když není pravidelně zalévána, usychá a hyne. Kvůli zalévání trávníků o rozměru patnáct krát patnáct metrů naroste například v oblasti Bostonu váš měsíční účet za vodné a stočné o 100 dolarů.

Z výše zmíněného faktu dále plyne, že v případě silného deště se voda náležitě nevsakuje do půdy. To vede k jejímu odtoku a souvisejícím problémům, jako jsou záplavy, eroze a šíření pesticidů, hnojiva dalších chemikálií, které jsou zapotřebí k tomu, abychom se zbavili obávaného řídkého trávníku či zelenohnědých míst. Tráva navíc není prakticky nijak užitečná pro ptáky a další obvykle vítané živočichy.

Zdroj: Eric Abrahamson, David H. Freedman - Báječný chaos, nakladatelství Dokořán

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů