Pátek, 19. dubna 2024

Zemětřesení vzalo pandám životní prostředí

Zemětřesení vzalo pandám životní prostředí

Loňské zemětřesení v Číně podle nové studie zničilo téměř čtvrtinu území, na kterém přežívají poslední pandy velké - symbol všech ohrožených zvířat. 

Zemětřesení o síle 8 stupňů Richterovy stupnice, ke kterému došlo loni v provincii S'-čchuan, po sobě zanechalo 69 000 mrtvých a 4,3 milionu lidí bez střechy nad hlavou. Na seznam škod nyní přidali další položku ekologové. Bambusové lesy v S'-čchuanu tvořily asi polovinu areálu, na kterém žijí poslední pandy velké. Čínští vědci porovnávali satelitní snímky pořízené před a po zemětřesení a zároveň hodnotili, jestli současná krajina pandám poskytuje dostatek potravy a úkrytů.

Výsledky studie ukázaly, že pandy přišly o 23 % svého životní prostředí, kde na ploše o rozloze 354 čtverečních kilometrů bambusové lesy nahradila holá krajina. Další problém je, že zbylé prostředí, kde nyní žije asi 35 pand velkých, se rozpadlo na malé ostrůvky. Vědci se obávají, že izolace zvířat by mohla vést k příbuzenskému křížení, a zavinit tak zánik divoké populace. Navrhují proto spojit zbylá území chráněnými koridory, které by pandám umožnily volně přecházet z jednoho "ostrůvku" na druhý.

Výsledky studie včera zveřejnil časopis Frontiers in Ecology and the Environment.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů