Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prezidentský výlet

Prezidentský výlet

Bratronice leží zhruba v polovině spojnice mezi kladenskou a křivoklátskou železnicí, a dáme-li v horkém létě přednost křivoklátským lesům, je nasnadě trasa Nižbor - Bratronice - Lány. Bratronice pak jsou jediné, kde se můžeme na trase spolehnout na občerstvení. Značená a popsaná trasa končí v Lánech. Když zde nakonec přece jen nenajdeme autobus, musíme ještě po silnici 2,5 km na železniční stanici Stochov, takže celá trasa pak měří 28 km. Hlavní body na popsané pěší trase lze zhruba absolvovat po značených cyklotrasách, vedoucích ovšem častěji po souběžných silnicích. Jestliže nás cestou památky "nezdržují", na důkladnou prohlídku Lán si musíme nechat 2 až 3 hodiny.
Z nádraží v Nižboru jsme za pět minut u železničního přejezdu, kde se chytneme modré a stoupáme lesem k Žlubíneckému potoku pod Malý vrch a Tlustou horu. Za ní vyjdeme z lesa na rozcestí u Chýňavy, kde se k nám přidá červená a společně s modrou nás okrajem lesa dovede k rozcestí u Chýňavské myslivny (7,5 km). Tady odbočíme s červenou doleva a lesní vozovkou dojdeme na rozcestí v polesí Muňava (10), kde se k nám přidá zelená. Společně jdeme půl kilometru k silnici a po ní vpravo se zelenou dojdeme do Bratronic (13) s pozdně barokním kostelem Všech svatých. Vyjdeme polní cestou stále se zelenou k rozcestí na okraji lesa a i z něho se držíme zelené až k rozcestí U Lánské obory (16,5). Lánskou oboru zřídili Valdštejnové na rozloze čtyřikrát větší, než je dnes. Později byla rozdělena na Řevničovskou pro černou zvěř a Lánskou pro vysokou zvěř. V jejím prostoru je několik zajímavých lokalit, jako hradiště Šance, hrad Jivno a Dohodový dub, kde projednával první prezident ČSR T. G. Masaryk s jugoslávským králem Alexandrem tzv. Malou dohodu, k níž později přistoupilo i Rumunsko. Až do roku 1948 byla obora volně přístupná a patřila k oblíbeným cílům výletníků. Poté byla uzavřena a tento stav, zdůvodňovaný nutností ochrany přírody a vodárenského pásma klíčavské přehrady, trvá doposud.
Budeme se tedy dál pohybovat při plotu vně obory. Mineme vrch Krchůvek s televizním vysílačem, pak na chvíli vyjdeme na okraj lesa a při něm dojdeme k silnici u Ploskovské myslivny. Silnici opět opustíme doleva a lesními cestami kolem rybníků na Pánově louce dojdeme do Lán (25,5). Když Lány získal Rudolf II., přikázal přestavět tvrz na lovecký zámek, který od té doby prošel řadou stavebních úprav. V roce 1921 koupil zámek československý stát a stal se letním sídlem našich prezidentů, které si zvlášť oblíbil T. G. Masaryk. Se zámkem je krytou chodbou propojen barokní kostel Jména Ježíš. Zámecký park s palmovým skleníkem a sochou sv. Jenovefy s laní je v letní sezoně zpřístupněn dva všední a oba víkendové dny. V rekonstruovaném špýcharu je umístěno celoročně přístupné Muzeum T. G. Masaryka, v budově Za školou čp. 200, kterou nechala postavit na vlastní náklad první předsedkyně Českého Červeného kříže Alice Masaryková, je celoročně přístupná pamětní síň. V čp. 426 je muzeum sportovních vozů, přístupné denně od dubna do září, ve zbytku roku jen o víkendech. V čp. 71 najdeme celoročně otevřenou Galerii Lány. Nezapomeňme, že pokud jsme si nenašli nebo nezajistili dopravu odtud, musíme ještě dojít na vlak do Stochova.

AUTOR: Jan Stráský

Autor je předsedou Klubu českých turistů, bývalý ministr a premiér

Trasa: 1. Nižbor - modrá: 2. Chýňavská myslivna (7,5) - červená: 3. Polesí Muňava (10) - zelená: 4. Bratronice (13) - 5. rozc. U Lánské obory (16,5) - červená: 6. Lány (25,5)

Mapy: Křivoklátsko a Rakovnicko, 1:50 000, edice KČT č. 33
Okolí Prahy západ, 1:50 000, edice KČT č. 36

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů