Sobota, 20. dubna 2024

Další dvě mláďata orla skalního budou vypuštěna do beskydské přírody

Další dvě mláďata orla skalního budou vypuštěna do beskydské přírody

Praha (Pressweb) - V pondělí 10. srpna se uskuteční již 4. vypouštění mláďat orlů skalních, které probíhá na základě unikátního projektu „Návrat orla skalního do ČR“. Dnes o tom informovala tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR Jarmila Krebsová.

Tito majestátní ptáci, které má nejedna země ve svém státním znaku, byli v minulosti na území ČR vyhubeni a více než 100 let zde pravidelně nehnízdí. Pozorovat je bylo možné pouze výjimečně během přeletu přes naše území nebo při migraci.

Vypouštění provádí ZO ČSOP Nový Jičín a na pozvání vedoucího projektu Petra Orla se akce zúčastní i náměstek ministra životního prostředí František Pelc. Zajímavostí není pouze jméno šéfa projektu, ale také skutečnost, že vypouštěný orel se jmenuje Miko. To, že se jedná o jméno současného ministra životního prostředí, který navíc stejně jako orel, má kořeny na Slovensku, není náhoda.

Do volné přírody budou v pondělí v 10 hodin v prostoru mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím vypuštěna dvě mláďata, samice Lia a samec Miko, na cestu do volnosti je vyprovodí samice Hanka, která byla vypuštěna již v roce 2007.

Projekt „Návrat orla skalního do ČR“ již běží čtvrtým rokem. První mláďata byla vypuštěna v roce 2006. Projekt na záchranu orlů skalních počítá s vypouštěním slovenských mláďat orlů získaných se souhlasem vládních institucí ochrany přírody Slovenské republiky, za spolupráce odborných organizací, včetně nestátních. Nevládní organizace (Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně – Záchranná stanice v Bartošovicích na Moravě) pracuje v úzké spolupráci se Správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Zoologickou zahradou v Ostravě a předních odborníků. Cílem projektu je vytvoření stabilní hnízdní populace, tak jako tomu bylo v Moravskoslezských Beskydech před 150 lety. Předpokladem je propojení se slovenskou populací a rozšíření orlů skalních i na dalších územích ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů