Úterý, 23. dubna 2024

Nové knihy - Národní parky a divoká příroda Kanady

Tato kniha zaujme nejen dobrodružné cestovatele, ale všechny milovníky panenské  přírody.
Nové knihy - Národní parky a divoká příroda Kanady

Vůbec nevadí, že přírodu obdivujete raději z tepla a bezpečí domova. Stejně jako nevadí, pokud nejste příliš zapálení čtenáři – kniha obsahuje mnoho barevných podrobně popsaných fotografií zachycujících přírodu v její pravé kráse. 

V publikaci najdete seznam všech chráněných oblastí i jejich podrobný popis. Jako byste tam už byli. Kniha umožňuje čtenáři pomyslnou cestu po rozmanitých krajinách a přírodním bohatství – od holé arktické tundry přes rozeklané horské masivy, vlnící se prérii, věčně zelené lesy až po dva největší oceány, které omývají tuto rozlehlou a místy záhadnou zemi. Na více než 300 fotografiích zkušeného severoamerického fotografa Petera Mertze každému přiblížuje nádheru a velkolepost zdejší fauny a flóry, (ať už jsou to křehké květiny tundry, potáplice nad severskými jezery nebo divoký medvěd baribal) i původní obyvatele.

Autorem textu je Blake Maybank, který má bohaté zkušenosti s ochranou přírody i s programem federální vlády na zlepšení přístupu zdravotně postižených lidí do kanadských parků. Zasvěcené vyprávění uvádí čtenáře do světa přírodních divů. Dvacet procent rozlohy nedotčené přírody na Zemi (kromě Antarktidy) se nachází v Kanadě, kde je třináct míst zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO a devět z nich jsou národní parky: Nahanni, Wood Buffalo, Gros Morne, Banff, Jasper, Yoho, Kootenay, Waterton a Kluane. V knize je celkem popsáno devětatřicet národních parků, tři provinční, interprovinční park Cypress Hills a mořský park Saguenay-St. Lawrence v Quebecu. 

Tato jedinečná  publikace seznamuje čtenáře s krajinou, divokými zvířaty, historií každé lokality i s projekty zaměřenými na ochranu přírody. Najdete v ní také názorné mapky a užitečné informace pro návštěvníky o možnostech dopravy a ubytování. V jednotlivých kapitolách o určitém území se dočtete o řadě dalších aktivit, které jsou zde provozovány, včetně turistiky, jízdy na raftech, kanoistice, rybaření, pozorování ptáků či velryb. 

Plánujete-li výlet do těchto lokalit (ať už dlouhodobě nebo na základě  prolistování této knihy), prostudujte si informační letáky, které se vydávají k jednotlivým oblastem a obraťte se na vedení příslušeného parku (informace najdete rovněž v publikaci). 

1. vydání vyšlo v roce 2003

Cena: 269,- Kč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů