Pátek, 26. dubna 2024

Lesní cyklostezky zpřístupní neznámé oblasti Jizerských hor. Mají přitáhnout turisty

Lesní cyklostezky zpřístupní neznámé oblasti Jizerských hor. Mají přitáhnout turisty

Na severu Čech, ve Frýdlantském výběžku, vzniká síť unikátních cyklistických stezek. Říká se jim singltreky, povedou z Nového Města pod Smrkem do Libverdy a zpřístupní dosud málo navštěvované části Jizerských hor. Na jejich začátku stál odvážný nápad a investice kolem čtyř milionů korun. Cílem je ekonomický rozvoj izolovaného a chudého regionu.

Singltreky jsou ekologické stezky vytvořené z přírodních materiálů. Proti asfaltovým nebo betonovým tratím jsou výrazně levnější a také mnohem bezpečnější. Cyklisté na nich nemohou dosahovat vysokých rychlostí.

„Stavba se připravovala dva roky,“ říká ředitel krajského ředitelství Lesů ČR Luděk Řičář, který také stál u nápadu stezky v areálu pod horou Smrk vybudovat.

Lepší než sjezdovka

Se vznikem zatím dvanácti, ale v budoucnu až dalších třiceti kilometrů stezek, nemají zásadní problém ani ochranáři. „Singltreky vznikají velmi šetrně a s velkým podílem ruční práce. Pokud by se záměr nepovedl a lidé na nich nejezdili, příroda si je zase velmi rychle vezme zpátky,“ vysvětluje ředitel CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

Podle něj jsou singtreky lepší a ohleduplnější variantou rozvoje turistiky, než byly nedávné plány na vybudování areálu pro sjezdové lyžování. Hušek se navíc domnívá, že projekt je životaschopný a cyklisté rádi přijedou i do zapadlého koutu republiky. „Oblast má co nabídnout, jsou tu lázně nebo krásný klášter,“ vypočítává Hušek.

Třeba zkušenosti z britského Walesu, kde jsou stovky kilometrů singltreků navíc ukazují, že podobné projekty dokázaly nejen přilákat turisty, ale zapojit také místní drobné podnikatele.

Rozvoj podnikání

V místech nástupu na singltrekové stezky se počítá se stavbou občerstvení, obchůdku s cyklistickým vybavením, servisem, sociálním zařízením, sprchami či myčkou na kola. „V zahraničí to funguje. Jsem optimista a věřím, že to oživí také náš region,“ říká starosta Libverdy Jiří Pospíšil.

Singltreky by měly do oblasti přilákat až desetitisíce nových návštěvníků ročně. „Příhraniční oblast může být zajímavá také pro turisty z Polska a Německa,“ dodává Hušek.

Na vzniku areálu, který zatím neexistuje nikde jinde v kontinentální Evropě, má podíl také Česká mountainbiková asociace. „Cílem těchto stezek není, aby vás dovedly odněkud někam, ale aby se tu cyklisté všeho věku dobře bavili,“ říká její předseda Tomáš Kvasnička.

Zkušenosti z Velké Británie

Lidé z České mountainbikové asociace vypracovali celý projekt stavby, který je rozplánovaný na metry. Spolupracuje s nimi také britský specialista Dafydd Davis, který stovky kilometrů takových tras vyprojektoval ve Skotsku, Kanadě, Japonsku nebo Walesu. Britská královna ho za to povýšila do šlechtického stavu.

Areál by měl být dokončen letos na podzim, pro veřejnost se otevře na jaře 2010. Stavbu prvních dvanácti kilometrů zaplatily Lesy ČR.

V plánu je ale další rozvoj. Svazek obcí Smrk, kam patří Libverda, Frýdlant a Nové Město pod Smrkem už na zpracování technické dokumentace pro další etapu sítě dostal dotace 650 tisíc korun z Fondu mikroprojektů regionu Nisa v rámci programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko. Trasa povede přes hranici až na do polské Świeradówa-Zdróje.

http://www.naseadresa.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů