Čtvrtek, 18. dubna 2024

Křest ojedinělé publikace o vodním ptactvu na Náměšťsku

V publikaci s titulem Náměšťské rybníky a jejich ptactvo 1885 - 2008 shrnuje autor, přední terénní ornitolog Vladimír Fiala, výsledky svého výzkumu i výzkumu svých předchůdců za uplynulé půlstoletí.
Křest ojedinělé publikace o vodním ptactvu na Náměšťsku
"Vladimír Fiala celý svůj život věnoval studiu vodních ptáků a téměř po celou dobu v týdenních intervalech sledoval ptáky na Náměšťské rybniční soustavě. Takto podrobné sledování jedním člověkem po tak dlouhou dobu nám dosud není známo a zřejmě se jedná o světový unikát. Jeho výpočty průměrů za půl století - ať už se týkají čehokolv: data příletu a odletu tažných druhů, změny početnosti ptáků v průběhu roku, počátky sezení na snůškách či počty vyvedených mláďat, již zřejmě zůstanou nepřekonatelné", uvedl k publikaci Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické na Vysočině.
Doplnil, že autor zde shrnuje vývoj a změny ve složení ptáků na dané rybniční soustavě za posledních 120 let. Tyto změny se v lecčems shodují obecně se změnami, ke kterým došlo u vodních ptáků v rámci střední Evropy. Ucelený pohled na tyto změny zasazený do kontextu změn v hospodaření na rybnících a v jejich okolí dává pochopit mnohé souvislosti, které běžnému pozorovateli bez znalosti historických souvislostí zůstávají skryty.
Vladimír Fiala, rodák z Nového Města na Moravě, strávil studiem vodních ptáků na Náměšťských rybnících přes neuvěřitelných 1800 dní, což je vlastně pět let života. Přes obrovské množství dat je kniha psána čtivě a je spíše souhrnem zkušeností a postřehů z biologie, ekologie a etologie vodních ptáků, které autor popisuje často formou svých zážitků. Publikace je doplněna bohatým fotografickým materiálem, včetně historických snímků.
Knihu mohou zájemci získat na autogramiádách v pondělí 24. srpna v sokolovně v Náměšti nad Oslavou a ve čtvrtek 27. srpna na slavnostním křtu v Brně, kterého se zúčastní přední ornitolog Doc. Karel Hudec. Začátek všech akcí je v 17.30 hodin.
Eva ŠINKOVSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů