Pátek, 29. března 2024

Hledá se karpatské přírodní dědictví v Beskydech. Zapojte se také!

Hledá se karpatské přírodní dědictví v Beskydech. Zapojte se také!

Karpaty představují nejrozsáhlejší pohoří Evropy, které zasahuje na území osmi států. V ČR se nachází pouhé 3% jejich rozlohy, přitom jedinečná příroda i kultura karpatské části, nezaměnitelně dotvářejí obraz celé republiky. K ochraně osobitého kulturního a přírodního dědictví a k jeho udržitelnému rozvoji vznikla mezinárodní Karpatská úmluva, ke které se připojilo také Česko.

Aby mohlo být dědictví zachováno a rozvíjeno, musí se nejprve vědět, co ho vlastně tvoří. Pojmenování onoho dědictví je proto jedním z hlavních cílů Karpatské úmluvy. Letos v červenci začal ČSOP Salamandr realizovat projekt zaměřený na karpatské přírodní dědictví Beskyd. Jeho cílem je modelově vytvořit seznam dědictví, návrh na zajištění dlouhodobě udržitelné péče, a také modelová péče o některé lokality, které budou obsahovat prvky karpatského dědictví.

Prvním krokem je vytvoření seznamu, který by toto dědictví reprezentoval. V současnosti panuje shoda mezi zástupci státních i nestátních organizací v tom, že by se nemělo jednat o nový „červený seznam“ oblasti, který by se zabýval pouze vzácnými druhy. Ty by se tam logicky měly objevit také, ale nesmí se opomenout takové části přírody (druhy zvířat a rostlin, ekosystémy…), které jsou pro oblast typické. Proto by se na tvorbě seznamu měla podílet, kromě odborníků, také veřejnost a neziskové organizace.

Jalovcová paseka

Na stránkách www.valasskakrajina.cz se dozvíte další informace o projektu. Zde se také budete moci zapojit do samotné tvorby seznamu karpatského přírodního dědictví. Jednou z možností je vyplnění jednoduchého on-line formuláře. Druhá možnost je určená především pro ty, kteří se chtějí vyplnění seznamu věnovat více a stáhnout si soubor, který po vyplnění zašlou na adresu salamandr@salamandr.info.

Každý, kdo se zmíněnými způsoby zapojí do tvorby seznamu karpatského přírodního dědictví a ve formuláři uvede své jméno a adresu, obdrží ke konci roku ZDARMA tematický diář na rok 2010, jako poděkování (kontaktní údaje poslouží pouze k tomuto účelu = nepovinný údaj). Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Zdroj: http://www.karpaty.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů