Čtvrtek, 28. března 2024

Horní Slavkov a motorkáři versus ochranáři přírody

Horní Slavkov a motorkáři versus ochranáři přírody

Horní Slavkov – Radní z Horního Slavkova na Sokolovsku se v nejbližší době spojí s právníky a budou hledat způsob, jak obejít rozhodnutí ochranářů. Ti nesouhlasí s tím, aby si motorkáři upravili bývalou skládku za městem na motokrosovou dráhu. Město chce motorkáře stáhnout do vyznačeného areálu, aby neničili okolní přírodu.

Přestože bývalou skládku firmy zavezly hlínou, dodnes na ni lidé vyvážejí odpad. Motorkáři slibují, že území vyčistí a v domluvených hodinách ho budou využívat jako motokrosovou dráhu. Odmítavý postoj ochranářů proto nechápou. Člen neziskové organizace z Horního Slavkova Roman Krejník ujišťuje, že dnešní motocykly jsou absolutně utěsněné, nehrozí prý tedy znečištění přírody například olejem. Dodává také, že když už by došlo k nehodě, olej je minerální a odbouratelný.

Dospělí i děti z hornoslavkovského sdružení jezdí na prestižní soutěže. Získali by další příznivce, chybí ale zázemí. Zákon o ochraně přírody ale ve Slavkovském lese motoristické soutěže zakazuje, jak vysvětlují ochranáři. Ředitel správy CHKO Slavkovský les Jan Schlossar říká, že motokrosová trať a motokrosová činnost rozhodně není rekultivační, spíše devastační faktor.

Pozemek patří městu. Všichni jeho zastupitelé souhlasí, aby tam vznikla motokrosová dráha. Se zákazem motokrosu se starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS) nechce smířit. Obává se toho, že motorkáři si budou hledat jiná místa a přírodu tak budou ničit víc. Město i organizace se mohou proti rozhodnutí ochranářů odvolat, nebo požádat o výjimku. Tu dává vláda.

Jan Schlossar nevěří, že by motorkáři našli jasný argument, kterým by nadřízené úřady nebo vládu přesvědčili, aby rozhodnutí ochranářů změnili.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů