Středa, 24. dubna 2024

50 toulek kolem vinic

Chcete si vyzkoušet, jak se sklízejí hrozny na jedné z moravských vinic? Anebo se raději stranou davů procházíte vinařskými uličkami a hledáte toho "svého" vinaře?
50 toulek kolem vinic
Přinášíme vám 50 tipů na místa i akce, které mají ve svém diáři vinaři i someliéři. Připravte si koštovačku, odložte řidičský průkaz a přesvědčte se, že dobré víno nedělají jen Francouzi.

1. Za otcem Cabernetu Moravia
Vinný sklek Lubomíra Glose najdete v Moravské Nové Vsi v uličce U Trati, jen kousek od vlakové zastávky. Vinař, který v průběhu let vyšlechtil novou odrůdu Cabernet Moravia, se kromě výroby vysoce jakostních vín specializuje i na šlechtění a zkoušení nových odrůd. "Nyní tu zkoušíme třeba odrůdy Syrah nebo Tempranillo," ukazuje při prohlídce vinice svažující se do údolí řeky Moravy. Nejlépe si vinohrady prohlédnete svrchu. Stačí vylézt na bývalou strážní věž, kterou si sem vinaři nechali přivézt z jednoho z hraničních přechodů. Vinice Glosových je snadno k poznání - na začátku řádků má vždy vysazený keř červených růží. Péči o vinohrad považuje známý vinař za základ, technologie je podle něj víceméně daná. "Důležitá je velká listová plocha a redukce hroznů," vysvětluje a ukazuje ostříhané hrozny, které usychají na zemi pod keři. Nyní také zkouší středověké metody pěstování - vinaři kdysi neměli cukr na doslazování, a proto se snažili dosáhnout co největší cukernatost hroznů.
Cabernet Moravia, který Lubomír Glos vyšlechtil z odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc, nyní tvoří asi 40 procent produkce vinařství. Šlechtění představuje běh na dlouhou trať: Lubomír Glos s ním začal roce 1975, odrůda byla ale uznána až v roce 2001. Dnes už Cabernet Moravia zkušebně pěstují i v sousedním Rakousku.
Glos, který je členem vinařského spolku Collegium Vinitorum, jezdí za inspirací také do zahraničí. "Snažíme se jít francouzským směrem, aby vína odrážela povahu oblasti a zdejšího mikroklimatu. Mělo by v nich být promítnuto místo, kde se zrodila," vysvětluje vinař svoji filozofii. Prohlídku s ochutnávkou nebo případné posezení pro menší skupinku lidí je ve vinařství Glosových nutné objednat dopředu po telefonu.
www.collegiumvinitorum.com

2. Modré sklepy s kládovým lisem
Více než 180 vinných sklepů na ploše devíti hektarů tvoří unikátní vinařskou kolonii v Novém Šaldorfu na Znojemsku. Zdejší památkově chráněné sklepní náměstí si celé projděte, je dlouhé 800 metrů. Materiál podloží je tvořen pískovcem a vrstvami modrošedého jílu, jenž způsobuje dojem namodralé výzdoby interiéru, a proto se jedinečné kolonii říká "Modré sklepy". Můžete si tu prohlédnout i kládový lis, který sloužil k získávání šťávy z hroznů. Lis byl až do konce 19. století jediným vinařským strojem vůbec. Kládový lis vynalezli v Řecku už v období těsně před počátkem našeho letopočtu.
www.saldorf-sedlesovice.cz

3. Ochutnejte 100 nejlepších v Salonu vín
Salon vín je nejvyšší soutěží vín v České republice. Stálá expozice ve sklepních prostorách valtického zámku představuje každý rok 100 nejlepších vín ČR. V ceně vstupenky je samozřejmě také možnost vína ochutnat, ať už ve formě řízené nebo volné degustace.
www.salonvin.cz.

4. Vinobraní Velké Žernoseky
Historické tržiště, stánky s občerstvením i ukázkou řemesel, průvod obcí s loučemi, vystoupení skupin historického šermu, losování tomboly o obrovitý hrozen vinné révy, ohňostroj, kejklíři, trampolína pro děti a mnoho dalšího uvidíte na Vinobraní ve Velkých Žernosekách, kde nebude chybět postava Bakcha, krojovaná skupina Karla IV. nebo mniši řádu cisterciáků. Akce se koná od pátku 18. do soboty 19. září.
www.mesta.obce.cz

5. Vinotéka Špalíček v Brně
Širokou paletu moravských i světových vín můžete ochutnat i zakoupit ve vinotéce Moravské banky vín. Ve Vinotéce Špalíček v centru Brna v Mečové 3 vám rádi poradí, můžete se zapojit do řízených degustací a vybrané víno si zakoupit domů. Pro zájemce zde připraví degustace ve svých prostorách i v soukromí.
www.bankavin.cz

6. Česká vína na Kuksu
Po prohlídce hospitalu Kuks se souborem alegorických soch ctností a neřestí od Matyáše Bernarda Brauna a farmaceutickým muzeem nahlédněte také do sklepů tohoto bývalého panství hraběte Antonína Šporka. Dají se zde zakoupit vína z českých vinařských oblastí a skupiny si tu mohou objednat i přednášky spojené s ochutnávkou. V obci Kuks byl navíc před čtyřmi roky znovu obnoven historický vinohrad Nad zámkem. Třetí ročník vinobraní letos proběhne 12. září.
www.vinobranikuks.cz

7. Za košer víny na Mostecko
"Tady, kde teď stojíme, byla jen bažina a rákos," ukazuje vinař Ivan Váňa na dvě budovy a venkovní posezení se záhony růží. Jeho vinařství byste našli v Chrámcích u Mostu, kde v roce 1967 vysadil tehdy ještě jako zaměstnanec Státního statku první vinici. "Dochoval se tu sklep, o kterém jsem se domníval, že byl vinařský, ale pak se ukázalo, že tu bývaly sudy s pivem. Nicméně nám slouží dnes stejně dobře jako kdysi pivovarníkům," vysvětluje, když procházíme uličkou do hlavní lodi sklepa s dřevěnými sudy. Na produkci vína, která dosahuje až 200 tisíc litrů ročně, by však tento sklep nestačil, víno se proto uskladňuje ještě na jiném místě a nejlepší vína jsou archivována ve sklepích přesunutého děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. "Vždy na jaře a na podzim archiv otvíráme. Je s tím spojená příjemná akce, na kterou dorazí asi 150 lidí a ochutnává se 30 až 40 vín, která jsou i na prodej," uvádí pro představu Ivan Váňa.
Kromě běžné produkce zrají v archivním sklepě také nejlepší košer vína, protože České vinařství Chrámce je v České republice jejich jediným pravidelným výrobcem. "Košer vína jsme začali vyrábět díky synovi, který je ortodoxní žid. Ten také dohlíží na celý výrobní proces, kterého se od zpracování hroznů až po zátkování lahví mohou účastnit jen ortodoxní židé," přibližuje postup Ivan Váňa.
Za nejlepší červená vína ze své produkce považuje Zweigeltrebe košer, pozdní sběr a Rulandské modré, výběr z hroznů z let 2003 a 2007. Z bílých je to Rulandské šedé, pozdní sběr nebo kabinet, Ryzlink z Hněvína a vína z odrůdy Irsai Oliver. "Jedná se o jakostní víno, které mělo 18 stupňů cukru, ale zachovalo si ovocnou vůni, vyrovnanou chuť a myslím, že je lepší než leckteré pozdní sběry," vyzdvihuje přednosti vína Váňa, v jehož vinařství pracují jeho děti a už i vnuci.
Exkurzi v chrámeckém vinařství je možné domluvit individuálně, běžná je ochutnávka deseti vín s výkladem za 250 korun v jedné ze dvou vináren, které vinařství provozuje. Menší s názvem U Divocha je přímo v Mostě v ulici Budovatelů, větší vinárna, která sídlí v domě z 18. století, se jmenuje U Sv. Anny a najdete ji v Litvínově. V rámci exkurze není ale problém domluvit návštěvu vinic a vinných sklepů.
www.ceske-vinarstvi.cz

8. Modrobílá romatika v Petrově
V každé slovácké obci najdete nějakou vinnou uličku nebo celý sklepní areál, ale Petrovské Plže jsou pouze jedny. Je to perla, Karlštejn mezi vinnými sklepy. A to nejen svou typickou architekturou barokního stylu a modrou podrovnávkou, ale především atmosférou, kterou zažijete pouze na tomto místě. V létě, když se budete nad ránem vracet ze sklepa v ranním mlhovém oparu stejně jako Štěpán Šafránek s "Mirečkem" v Básnících Dušana Kleina, nebo v zimě, kdy nad každým sklepním průčelím uvidíte krásnou sněhovou klenbu. Do této zimní skrýše uměli naši stařečci i na tři dny zmizet diskutovat, hrát karty, přikrajovat bokovinku a popíjet vínko. Petrovské vinné sklepy nejsou stylové vinárničky, ale nekomerční, klasické syrové sklepy se správnou vlhkostí, vinařskou plísní a v mnoha případech i hlínou na zemi.
www.obec-petrov.cz

9. Velkopavlovické vinobraní
Tradiční Velkopavlovické vinobraní se koná vždy první víkend v září. Začíná se v pátek v podvečer a pokračuje se až do hluboké nedělní noci. Letos zahraje v pátek večer Jiří Pavlica s Hradišťanem a v sobotu skupina Čechomor. Stěžejním bodem vinobraní je hraná scénka původního obřadního zvyku "Zarážení hory", které předchází průvod městem krojované chasy. Celé dva dny se slaví hudbou a tancem, při ochutnávání burčáku, v otevřených sklepích nebo na řemeslném jarmarku. Pro děti jsou připraveny hry a divadlo.
www.velkopavlovickevinobrani.cz

10. Slámový šampion v Žádovicích
Asi šest kilometrů od Kyjova, v malé slovácké obci Žádovice, sídlí vinařství Štěpána Maňáka. Rodinný podnik, který se specializuje na přívlastková vína, sklízel letos úspěchy v zahraničí. Na silně obsazené výstavě ve slovinské Lublani získal dvě zlaté medaile za Rulandské šedé slámové víno a Merlot - výběr z hroznů 2008. Vítězné, ale i další vzorky je možné ochutnat při předem domluvené degustaci a prohlídce vinohradů. "Na masovou turistiku zařízeni nejsme, sklípek s folklorem tu nenajdete. Zájemce o víno tu ale samozřejmě rádi uvítáme," říká Štěpán Maňák.
www.vinarstvi-manak.cz

11. Litoměřický Radobýl
Téměř v centru Litoměřic v bývalém dominikánském klášteře sídlí firma Agrofrukt Kamýk, která vyrábí jednak vína odrůdová a přívlastková, jednak i známkové víno Radobýl (bílé i červené), pojmenované podle vrchu, který daroval Karel IV. v roce 1359 Litoměřicím, aby na jeho stráních byla pěstována vinná réva. Pro skupinu minimálně deseti osob je možné objednat prohlídku vinařského provozu, ochutnávku vín a návštěvu vinného sklepa z roku 1223.
www.radobyl.cz

12. Zkuste se stát vinařem
Olbramovice na Znojemsku sice nepatří k těm největším vinařským obcím, právě sem si ale můžete přijet pro autentický zážitek spojený s vínem. Rodinné vinařství Pavel Matouš - Eliška Čeperová totiž nabízí účast při sklizni hroznů. "Každý rok se najde pár lidí, kteří mají chuť přijet na vinobraní. Zdarma je ubytujeme, dáme jim nůžky a mohou se zapojit," říká Pavel Matouš s tím, že někteří návštěvníci se účastní i lisování a dalšího zpracování hroznů. Bydlet se dá ve čtyřech pokojích, hosté mají k dispozici i kuchyň s ledničkou. Vše je samozřejmě potřeba domluvit dopředu. Pro "nepracující" návštěvníky stojí ubytování 250 Kč na noc.
Matoušovo vinařství najdete na silnici vedoucí od kostela na Kubšice. Hezky zrekonstruovaný dům z roku 1837 skrývá i vinný sklep, v němž můžete ochutnat na 11 různých odrůd. Podnik hospodaří asi na 10 hektarech vinic, roční produkce je 30 000 litrů. Ve vinotékách ale místní víno nenajdete. "Prodáváme ho přímo koncovým zákazníkům, ať už sudové nebo v lahvích," vysvětluje vinař. Vínomilovné turisty podle něj přitahuje do Olbramovic i atraktivní okolí - z ochozu kostela svatého Jakuba je vidět Pálava i mikulovský zámek. Cyklistům se nabízí výlet do nedalekých Ivančic nebo do Moravského Krumlova za díly Alfonse Muchy. Matouš upozorňuje ještě na dvoje gotická boží muka. Jedna z nich prý postavili poté, co v 16. století usekli místní dívce ruku za to, že kradla hrozny z vinohradu. Za návštěvu stojí i sousední ves Bohutice s křížovou cestou a unikátními dřevěnými sochami svatých.
www.vinoolbramovice.cz

13. Sklepy dávných rytířů
Vydejte se za tajemstvím templářských rytířů do obce Čejkovice na Hodonínsku. Podle místních vinařů ho objevíte přímo ve vínech rodících se na zdejších vinohradech Velkopavlovické vinařské podoblasti. Sklepy zde budovali rytíři z řádu templářů už od 13. století společně se zámkem, který byl původně gotickou tvrzí. Obec dobře znají i meteorologové, je zde totiž nejtepleji z celé České republiky. Průměrná roční teplota vzduchu se vyšplhá na 9,2 °C.
www.templarske-sklepy.cz

14. Vlčnovské búdy
První zmínka o búdách je už z roku 1544. Na rozdíl od vinných sklepů Slovácka jsou búdy většinou nadzemní stavby beze sklepů. Búda má pouze dvě místnosti - v první se víno lisuje a koštuje, v druhé, zadní, tzv. komůrce kvasí a skladuje se. Víno se lisovalo na ohromných dřevěných šroubových "presech", které dříve bývaly v každé búdě. Jsou na nich vydlabány letopočty 18. a 19. století a presovaly se na nich nejen hrozny, ale též "jabčák" a "hruščák" z ovoce.
www.vlcnov.cz

15. Na Rajstně jako na Schönnbrunu
Jižně nad Valticemi, po vystoupání na kopec Rajstna, se skrývá kolonáda z 19. století, jejímž architektem byl Josef Hardtmuth. Jako vzor si vzal vídeňský Schönnbrun. Kolonáda je postavena na obdélníkovém půdorysu a neplnila jen funkci vyhlídky do okolí, ale rovněž sloužila jako památník zemřelých členů rodiny. Dnes slouží jako výletní místo, odkud se může návštěvník rozhlížet a obdivovat krásu místních vinohradů. Za vstup na prohlídkovou kolonádu zaplatíte 25 Kč, v pondělí bývá zavřeno.
www.zamek-valtice.cz

16. Podzemí mělnického zámku
V rozsáhlém, ovšem poměrně neútulném podzemí mělnického zámku je umístěna expozice o historii vinařství na Mělnicku. Informační panely doplňují dobové nástroje na zpracování vína, staré vinné lisy a sudy k uskladnění. Pokud byste chtěli jako součást prohlídky absolvovat také degustaci místních vín, je nejlepší objednat se alespoň v osmičlenné skupině předem. K ochutnávce dvou, čtyř, šesti, případně všech druhů vín ze zámeckých sklepů je možné přiobjednat občerstvení v podobě sýrů a klobás, od září je novinkou koštování vína s čokoládou z nové zámecké cukrárny. Menší skupinky mají možnost využít půlhodinovou degustaci deseti vín v menších sklípcích zámku.
Tel.: 315 622 121, www.lobkowicz-melnik.cz

17. Vinice s exkluzivním výhledem
Sedět na terase domku na vinici sv. Kláry připomíná posezení někde v Itálii. Vinohrad se totiž svažuje k trojskému zámku, který jeho architekt Jean Baptiste Mathey navrhl ve stylu římské příměstské vily. Pod zámkem teče řeka a za ní se rozprostírá lesnatý pahorek Stromovky. Těch několika hranatých domů v Holešovicích si člověk při takovém výhledu skoro ani nevšimne, dohlédne totiž dál - na věže Svatovítského chrámu. Výhled na Prahu je na vinici sv. Kláry v botanické zahradě v Tróji asi to nejlákavější a v kombinaci s nabízenými víny, mezi nimiž nechybí kvalitní přívlastková, jde o zážitek v Praze více než příjemně překvapivý.
Historie vinice sv. Kláry sahá pravděpodobně do roku 1228, doby vlády Václava II., kdy náležely klášteru sv. Jiří na Pražském hradě poplužní dvůr a dvě poplatné usedlosti v Ovenci (dnešní Bubeneč a Troja).
Dnes se na vinici, která je se svými 3,5 hektaru největší v Praze, pěstuje Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Muškát moravský, Müller Thurgau a Rulandské šedé. Z červených odrůd pak Modrý Portugal. Ochutnat je máte možnost vždy na podzim na tradičním Trojském vinobraní, kde se koštuje nejen burčák, ale i vína z minulých sklizní. To letošní proběhne o víkendu 12. a 13. září.
Posezení na vinici sv. Kláry je ale ideální kdykoliv, třeba jako odpočinek po procházce nedalekou zoologickou zahradou, skleníkem Fata morgána i venkovní expozicí botanické zahrady, v jejímž areálu vinici sv. Kláry s viničním domkem z 18. století najdete. Otevřeno bývá celoročně každý den, jen letos bude vinárna od 12. ledna do 31. března mimo provoz.
Cestovat na vinici můžete autobusem 112 z nádraží Holešovice, pěšky (ze Stromovky), na kole případně na bruslích (po cyklostezce podél Vltavy) nebo lodí (z Rašínova nábřeží).
www.botanicka.cz

18. Kurzy ve Vinařské akademii Valtice
Kdo se vínu dosud věnoval jen jako zapálený konzument, ale rád by se o něm dozvěděl něco víc, má možnost prohloubit si znalosti na kurzu Kadet Vinařské akademie ve Valticích. Jako jeho absolvent se během jednoho víkendu dozví, co obnáší technologie výroby vína, jak určovat jeho nedostatky a choroby nebo jak se víno degustuje a základy sommeliérství. Přednášejícími jsou kapacity vinařského oboru, jako je profesor Vilém Kraus. Teoretická výuka je spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinohradu. V nabídce akademie jsou i další kurzy pro pokročilé nebo kurz someliér pro ty, kteří by se vínu chtěli věnovat profesionálně.
www.vinarska-akademie.cz

19. Když teče víno z kašny
Máte někde v paměti zasunut neskutečný obraz z nějaké pohádky nebo filmu, jak z kašny teče víno proudem a všude kolem se slaví o sto šest? Jednou do roka se něčeho takového můžete sami účastnit. Rakouské městečko Retz leží jen pár kilometrů od česko-rakouských hranic a místní vinobraní se pořádá většinou týden po tom znojemském. Hlavní atrakcí tady v tuto dobu nejsou krojované skupiny, ozdobené vozy tažené traktory, ba ani místní kapely vyhrávající lidovky. Jak čas běží, upíná se pozornost všech především ke dvěma kašnám před radnicí, nazdobeným vinnou révou. Obě jsou v obležení lidí s prázdnými baňatými skleničkami na víno. Když dozní poslední proslovy, začne z kašen proudit víno. Z jedné červené a z druhé bílé. U každé z kašen se okamžitě utvoří dlouhý had lidí a každý si nabírá do své sklenice, aby vzápětí uvolnil místo dalšímu. Žádná tlačenice, nevraživost, postrkování - jen spořádaná řada, sklenice za sklenicí, aby ani kapka nepřišla nazmar.
Celá tato atrakce trvá asi tak dvě hodiny a za tu dobu se u každé z kašen vyprázdní jeden třistalitrový barel vína. Kolik a jak často si kdo nabere, to pochopitelně nikdo nekontroluje, ale úplně zadarmo to není. Je třeba zaplatit vstupné na oslavu vinobraní a také si koupit skleničku, která vám pak zůstane jako památka na víno z Retzu.
www.retzer-land.at

20. Víno a mlýn ve Starém Poddvorově
Nedaleko Starého Poddvorova se nachází jeden z mála dochovaných větrných mlýnů u nás. Jde o nejrozšířenější variantu větrného mlýna německého typu, stavba pochází z 19. století, restaurována byla v roce 2003. Pokud se budete nácházet nedaleko Čejkovic, rozhodně si návštěvu větrného mlýnu nenechte ujít. Mlýn je otevřen každou sobotu a neděli od 11 do 17 hodin, ale pouze za příznivého počasí. V obci také působí sdružení vinařů Císařův vinohrad, které každoročně pořádá Den otevřených sklepů.
www.poddvorov.cz

21. Ochutnávkový stánek u Staré vinice u Havraníků
Pokud se od Louckého kláštera ve Znojmě vypravíte po hojně využívané cyklostezce směrem k vinici Šobes, přibližně v polovině cesty zahlédnete starou vinařskou obec Havraníky. Místo je vyhlášené dlouhými vinnými sklepy v délce několika set metrů a dokonce kilometrů, ale nás bude více zajímat ochutnávkový stánek, který vznikl přímo u cyklostezky uprostřed mladých vinic. Můžete obdivovat nádherný výhled do kraje a přitom se osvěžit až šesti vzorky vín. Až do konce srpna je zde otevřeno denně od 9 do 18 hodin, od 1. září do 4. října ve stejných hodinách, ale pouze o víkendu a svátcích.
www.znovin.cz

22. Vinobraní v Novosedlích
Vinaři v Novosedlích na Břeclavsku otevřou své sklepy během vinobraní 19. září. Tradiční součástí akce je průvod v historických kostýmech, který doprovází "vrchnost" a boha Bakcha k vinným sklepům nedaleko obce, kde je vinařům udělováno tzv. právo vinného šenku. Potom se průvod vrací k radnici a slavnost pokračuje lidovou veselicí.
www.novosedlynamorave.cz

23. Obří sud v Mikulově
V místech, kde dnes stojí mikulovský zámek, střežil moravsko-rakouskou hranici už středověký hrad založený Otakarem Přemyslem I. Majitelé panství, Liechtensteinové a Dietrichsteinové, svou rezidenci postupně přestavovali dle požadavků doby až do její nynější barokní podoby. Dnes zde sídlí Regionální muzeum s řadou expozic. V dosud nepřístupných sklepních prostorách zámku jsou vystaveny archeologické nálezy mapující život na Moravě v prvních staletích našeho letopočtu, který ovlivnili především Římané a Germáni. Jiná část expozice pojednává o historii rodu Dietrichsteinů, s jejichž politickými a hospodářskými úspěchy byl vždy svázán rozvoj či úpadek Mikulova. A protože je město jedním z center Mikulovské vinařské podoblasti, nesmí zde chybět expozice o vinařství.
Její největší raritu najdete v části nazvané Zámecký sklep, kde je umístěn obří vinný sud z roku 1643. Jeho stavbu si objednal majitel mikulovského panství Maximilián kníže z Dietrichsteina (1596 - 1655). Do sudu hodlal ukládat víno vybrané jako daň od poddaných, kteří měli pronajaté jeho vinice. Kromě toho měl sud sloužit k reprezentativním účelům, jak to bylo v 16. a v 17. století módou.
Zhotovením mikulovského sudu byl pověřen brněnský bednář Christof Specht. Na sud použil dubové dřevo, obruče udělal z oceli. Nádoba měří na délku 621 cm, průměr hlavy je 447 cm, průměr přes střed neboli břicho 524 cm. Obě dna jsou zdobena vyřezaným ornamentem.
Víno se do sudu nalévalo několika horními zátkovými otvory. Ve spodní části předního dna jsou mohutná dvířka, vysoká 55 cm a široká 32 cm. Jsou dosti velká na to, aby se po jejich otevření mohl do nitra sudu vsoukat člověk a vyčistit jeho vnitřní stěny. Objem sudu byl dlouho pouze odhadován, až v roce 2000 byl změřen moderními přístroji a zjistilo se, že činí 101 400 litrů. Sud byl také zvážen a jeho hmotnost je 26,1 tuny.
Sud byl po svém dokončení několik let nepřetržitě plněn desátkovým vínem, po několika desítkách let zůstal však prázdný a rozeschnul se. Jeho oprava se nepovedla, takže se přestal využívat jako obří nádoba.
Kromě mikulovské rarity si můžete v muzeu vinařství projít další části expozice - galerii historických vřetenových lisů a výstavu Tradiční vinařství na Moravě, která pojednává o pěstování révy vinné, výrobě vína a jeho prodeji na Moravě od prvních zmínek až do začátku 20. století. Jedna z místností je zde zařízena jako lisovna z 19. století.
www.rmm.cz

24. Porta Bohemica
Brána Čech se nazývá kaňonovité údolí Labe mezi Velkými Žernoseky a Libochovany. Vstupuje se tudy do Českého středohoří, magické krajiny vytvořené vulkanickou činností. Na shluky kopců, osamocených masivů i hlubokých údolí se můžete podívat z několika míst, například z rozhledny na čedičové hoře Varhošť, tyčící se na pravém břehu Labe. Součástí regionu je i obec Velké Žernoseky s vinařskou tradicí sahající do 10. století, v níž pokračuje firma Žernosecké vinařství. Sídlí v místním zámku a po dohodě je zde možné stavit se tu na ochutnávku nebo dokonce přespat.
www.zernosecke-vinarstvi.cz

25. Vinobraní pod hradbami v Nosislavi
Vinobraní Pod hradbami se každoročně koná v Nosislavi, obci východně od Brna. V sobotu odpoledne si účastníci projdou vinné sklepy a dobře naladěni se posléze přesunou na taneční zábavu. V neděli odpoledne vinobraní pokračuje scénkami ochotnických divadelníků, ukázkami řemesel i soutěžemi pro děti. Všude bude o víkendu 12. a 13. září bublat burčák a vyhrávat cimbálová muzika.
www.nosislav.cz

26. Burčák v Louckém klášteře
Pokud přijíždíte do Znojma směrem od Vídně, nemůžete minout výraznou dominantu - Loucký klášter, který původně patřil řádu premonstrátů. Rozsáhlý areál nedaleko centra města leží na levém břehu řeky Dyje a najdete zde expozice vztahující se k vinařství, výstavní prostory a nakonec si možná nějaké to víno koupíte v místní certifikované vinotéce. V pátek 4. září zde začínají Burčákové dny, které se pak budou opakovat každý víkend až do 17. října.
www.znovin.cz

27. Cyklostezka Podlužím
Vinařská stezka v nejjižnějším slováckém regionu je jako dělaná pro ty, kteří neradi kopce. Trasa se chvíli vine mezi rovinatými vinicemi, chvíli se schovává ve stinných lužních lesích. A jako bonus přidává unikátní velkomoravská hradiště, prvorepublikové betonové bunkry či ropné věže, protože geologové pod vinohrady našli ropná ložiska. Stezka měří více než sto kilometrů. V každém případě je lepší si její absolvování rozložit do několika dnů, protože se klikatí mezi vinařskými dědinami a návštěvy vinařských sklípků ji znatelně prodlužují.
www.stezky.cz

28. Král vín v Praze na Smíchově
V Národním domě na Smíchově proběhne 17. října velká prezentace medailových vín soutěže Král vín České republiky. Formou koštu se zde budou prezentovat nejlepší vína aktuální nabídky českých, moravských a slovenských vinařů. Na základě údajů z minulých let lze předpokládat účast více než 300 vzorků vín, která lze bez omezení ochutnávat. Odpolední degustace probíhá od 12.30 do 16.30 hodin, večerní degustace od 17.30 do 21.30 hodin.
www.vinnysklep.cz

29. Burčákové slavnosti v Hustopečích
Na Dukelském náměstí a přilehlých ulicích v Hustopečích na Břeclavsku proběhnou od 1. do 3. října Burčákové slavnosti. Začíná se ve čtvrtek vystoupením kapel na náměstí, v pátek se bude pokračovat tradiční ochutnávkou burčáků v mázhauzech a v sobotu rozveselí město pouliční divadla a tradiční jarmark.
www.hustopece-city.cz

30. Vinicemi na koních
Vyšvihněte se do sedla a poznejte vinice na Pálavě, kolem Dyje nebo i v sousedním Rakousku z koňského hřbetu. Takový program nabízí agrofarma Jáňův dvůr v pohraniční vesničce Nový Přerov na Mikulovsku. Stará zemědělská usedlost, jejímž dávným hospodářem byl statkář Jáně s rodinou, byla po rozsáhlé rekonstrukci vloni otevřena nejdříve jako hospůdka s kempem, od letošního léta slouží i jako penzion. Vyjížďky na koni můžete zakončit návštěvou vinného sklípku, a to i v Rakousku. Za hodinovou vyjížďku zaplatíte 300 Kč, s návštěvou sklepa 500 Kč. V samotném Jáňově dvoře nabízejí biovíno od Josefa Aberleho z Pavlova, sudové víno je od malovinařů z Novosedel a Hrušovan nad Jevišovkou. "Z Hrušovan máme víno od pana Havelky. Je to mladý vinař, který se už úspěšně zúčastnil několika výstav," říká majitelka farmy Natálie Kosmáková. V září by měl být na statku k dispozici čerstvý burčák, lákadlem je i vinobraní v Novosedlích. Kromě koní chovají v Jáňově dvoře i ovce plemene romanovská a kozy kašmírské a anglonubijské, z jejichž mléka se vyrábí lahodný bílý sýr vhodný k vínu. "Letošní novinkou je ubytování na sýpce," dodává Kosmáková. V penzionu se lze ubytovat na deseti lůžkách, kemp v zahradě pojme asi deset stanů.
www.januvdvur.cz

31. Botrytické výběry u Vondráka
Z Mělnické vinařské podoblasti je nejznámější vinařství rodiny Lobkowiczů a Krausů, zajímavým tipem ale může být návštěva vinného sklepa Luďka Vondráka. Rodinné vinařství nabízí nejen prodej a možnost degustací, ale i exkurze do vinic s ukázkou výroby. Pan Vondrák se specializuje na přívlastková vína, ochutnat tu můžete i botrytické výběry odrůd Kerner a Ryzlink rýnský. Jde o lahodně sladká vína s příchutí skořice a vanilky, hrozny musí být napadeny ušlechtilou plísní. Na stejném principu vznikají i vína v Tokaji.
www.vino-melnik.cz

32. Vinařské dny v Mutěnicích
V Mutěnicích na Hodonínsku vlastní vinohrad a vinný sklep téměř každý. Zdejší raritou je lokalita s téměř pěti sty vinnými sklepy zdobenými slováckými ornamenty v části zvané Bůdy. Právě tam se z velké části odehrávají Mutěnické vinařské dny s tradiční scénkou "zarážání hory", kulturním programem a ochutnávkou vín a burčáku. Akce, která se letos koná 4. a 5. září, je také ukázkou místních folklorních tradic v podobě podlužáckých krojů, slováckých písní a tanců.
www.mutenice.cz

33. Koláčkové odpoledne v Terezíně
Poslední říjnový den zpestří v Terezíně na Hodonínsku koláčkové a svařákové odpoledne spojené s ochutnávkou vína. Od 14 hodin se tu budou ochutnávat a hodnotit koláčky podle receptů našich babiček a zároveň degustovat mladá vína odrůdy Irsai Oliver, Muškát moravský nebo Modrý Portugal.
www.vinar-museum.estranky.cz

34. Pochod vinicemi Strážnicka
Tradičně na druhou sobotu v říjnu, která letos vychází na desátý den měsíce, je naplánován 33. ročník pochodu slováckými vinohrady. Trasy na 17 a 25 km začínají v železniční stanici Rohatec a jejich účastníci se během pochodu mohou kochat krajinou kolem Vacenovic, Milotic, Dubňan a Mutěnic. Devítikilometrová trasa pro rodiny s dětmi má start u železniční zastávky v Mutěnicích, kde stejně jako obě delší trasy končí.
hodonin.kct.cz, http://turistihodonin.webnode.cz

35. Vinařství Jana Plačka
Vinař sídlící v Moravských Bránicích se sice nemůže pochlubit dlouhou rodovou tradicí ani malovanými sklepy, zato ale jeho vína oceňují odborníci. Důkazem je zlatá medaile pro Plačkovo Veltlínské zelené ročník 2008 na výstavě Festwine v Brně. Výhodou Plačkových vín je i cena - za nejdražší lahev, kterou je v nabídce na internetových stránkách vinařství Frankovka rosé, zaplatíte 130 Kč. Všechna nabízená vína nesou označení moravské zemské víno, na letošek ale Jan Plaček chystá i výrobu přívlastkových vín. "Už loni by do kategorie pozdní sběr spadal Sauvignon, kde jsme dosáhli cukernatosti hroznů 21°," říká vinař, který hospodaří asi na 20 ha vinic. "Na 3,5 ha máme ekologickou vinici a do budoucna plánujeme produkci biovína," zmiňuje další rozvoj podniku.
Z bílých vín se Plaček specializuje na mladá aromatická vína se svěží kyselinkou, na léto nabízí perlivou růžovou Frankovku. Z červených zmiňuje hlavně dolnokounickou Frankovku. Plačkovi nabízí degustace pro maximálně deset osob, v sousedním sklípku ale zajistí i posezení pro větší počet návštěvníků.
www.vinoplacek.cz

36. Túra přes Pavlovské vrchy
Vápencový masiv Pálavy uvidíte po cestě mezi Brnem a Mikulovem už z dálky. Unikátní přírodní podmínky svědčí révě vinné, vynikající jsou zejména místní Ryzlinky vlašské a Pálavy. Pokud se rozhodnete překonat Pavlovské vrchy po svých, bude nejlépe vyrazit z Pavlova nebo Dolních Věstonic a za cíl cesty si stanovit Mikulov. Při návštěvě obce Pavlov se vyplatí zastávka v Gajdošově ulici, kde vystavují vřetenový vinařský lis z roku 1851.
www.obec-pavlov.cz

37. Pálavský gulášfest
Soutěžní týmy budou mít na Pálavském gulášfestu v Mikulově za úkol uvařit od 10 do 15 hodin asi 30 litrů toho pokud možno nejlepšího guláše. Hodnotí se vzhled, konzistence šťávy, křehkost masa, dekorace při expedici i design stánku. Zatímco účastníci soutěže budou vařit v hotelu Zámeček, v nedalekém sklípku bude pro návštěvníky připravena ochutnávka produkce Vinařství Moravčíkova vína. Ochutnávat se ale budou i likéry a od tří hodin výtvory soutěžících. Později proběhne ještě soutěž o největšího jedlíka a akci, která proběhne 5. září, zakončí ohňostroj.
www.zamecekmikulov.cz

38. Pro první cyklokošt
Je to stejné jako vybírat mezi mléčnou a hořkou čokoládou: každá z deseti vinařských stezek nabízí jinou vůni, jinou příchuť. Znojemská stezka překvapí prvorepublikovými betonovými bunkry, Bzenecký okruh zaskočí všudypřítomným pískem Moravské Sahary, ve vinohradech podlužického okruhu je zase třeba dávat pozor na ropné věže.
Co tedy doporučit jako první ochutnávku cyklistického propletence na jihu Moravy? Píchněte prstem doprostřed mapy s barevnými stuhami vinařských stezek. Ano, někde tam se vine růžové vlákno, které obmotává Mutěnice, slováckou vesnici, která stojí na pěstování vinné révy. Tahle cyklostezka má oproti ostatním vinařským trasám několik trumfů. Jelikož tvoří uzavřený okruh, podobný ležaté a hodně členité osmičce, můžete svůj základní tábor rozbít kdekoli. A navíc, bude-li na vás pětašedesát kilometrů v rovinatém terénu příliš, není problém si cestu zkrátit. Ale ten nejvyšší trumf má barvu vína. Nejspíš žádný z vinařských mikroregionů (patrioti z ostatních oblastí teď budou tlouct do stolu) si neudržel tolik z atmosféry legendárních povídek Slovácko sa súdí. A tak se připravte, že budete potkávat baběnky v bohatě řasených fěrtušcích, jak se kolébají k malovaným sklípkům, aby vyzvedly ovíněné stařečky, kteří se zapomněli při koštování loňských vzorků.
Ostatně, už jen ty kolonie! V mutěnických búdách i milotických Šidlenách se sklepy počítají na stovky, a aby host poodhalil vnitřní život toho složitého organismu, musí tady vypít víc než jednu sedmičku. Kromě toho mohou místní vsadit do hry ještě jeden těžko překonatelný bonus: zámek Milotice. Říká se o něm, že je jedním z nejkrásnějších barokních zámků u nás. Pro představu: most zdobí mohutné sfingy, nad bránou se vypínají bájní pegasové. Připočítá-li se pětihektarová francouzská zahrada s altánky, je pochopitelné, proč si zámek tolik oblíbili filmaři.
www.stezky.cz

39. Malovaný sklep v Šatově
V Šatově najdete jeden z vinařských unikátů - malovaný sklep. Maxmillian Appeltauer se ve 30. letech 20. století rozhodl vyzdobit si sklep malbami. Pracoval na nich celých 36 let, během nichž vznikl na zdech sklepa obrovský soubor obrazů. Technické provedení maleb není dokonalé, ale dětem se určitě budou víly a skřítkové líbit. Pro dospělé návštěvníky může být malovaný sklep třeba kronikou nepokojné doby 30. - 50. let.
www.znovin.cz

40. Patrové sklepy ve Vrbici
Na unikátní vinné sklípky narazíte v obci Vrbice na Břeclavsku, kde je v tamním pískovcovém kopci Stráž vyhloubeno přes 300 sklepů až v sedmi patrech nad sebou. První chodby se zde začaly budovat na přelomu 18. a 19. století, lisovny s kamenným průčelím a gotickým obloukem byly k podzemním chodbám přistaveny až v polovině minulého století podle návrhů místních zedníků - bratrů Michnových. Kromě kopce Stráž stojí ve Vrbici za pozornost ještě novorománský kostel sv. Jiljí a druhá lokalita vrbenských sklepů, která je však dnes součástí zástavby. Podle legendy byly tyto sklepy propojeny podzemními chodbami s čejkovickou tvrzí a v dobách ohrožení sloužily jako úkryt.
www.obecvrbice.cz

41. Mařatické vinohrady
Jedná se o unikátní oblast měšťanských vinohradních domů těsně přiléhající k městu Uherské Hradiště. Úzké údolí podél Vinohradského potoka se zařezává do úpatí Černé hory s kaplí svatého Rocha na vrcholu. Jihozápadní strana údolí je zastavěna v Dolní a Dlouhé hoře měšťanskými vilami s vinnými sklepy a v horní Soví hoře vinohradními búdami. Na slunných svazích nad zástavbou pokračují humna se zahradami a vinohrady. V rámci regionu Slovácka a také celé jihovýchodní Moravy je právě tato lokalita jednou z nejseverněji položených vinařských oblastí. Vinohradní domky nabyly charakteru romantizujících vilek, zásluhou práce převážně hradišťských stavitelů.
www.slavnostivinauh.cz

42. Skvělá vína na Šobesu
Šobes je jedna z nejlepších a také nejpůvabnějších viničních poloh České republiky. Ohyb Dyje vytváří unikátní mikroklima, takže zde vznikají skutečně skvělá vína. Šobes je zároveň vítanou zastávkou na turistické trase mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem. Za návštěvu rozhodně stojí i proto, že v turistické sezoně lze místní vína přímo na Šobesu i ochutnat.
www.znovin.cz

43. Kraví hora
Nedaleko Bořetic se nachází rozsáhlý sklepní areál Kraví hora. Že mají místní vinaři smysl pro humor, dokazuje založení tzv. Svobodné spolkové republiky Kraví hora. Recesistické sdružení si ustavilo vládu, vydává pasy a známky. Jednou z nejznámějších akcí Kravihorců byl protest proti provozu obřího ruského kola v Prátru s odůvodněním, že žene na jihomoravské vinice mráz.
www.republikakravihora.cz

44. Slovácké slavnosti vína
Slovácké slavnosti vína jsou už několik let spojeny s celorepublikovou akcí otevřených památek, které jsou jindy pro veřejnost nepřístupné. V areálech městských památek se návštěvníkům ve dnech 12. a 13. září představí vinařství, folklor, práce řemeslníků i speciality lidové kuchyně východní Moravy. Kromě ochutnávky vína ze slovácké oblasti vás čeká také slavnostní průvod v krojích nebo plavba na muzikantské lodi po Baťově kanále. Do města se sjede na čtyři tisíce členů folklorních souborů a krojovaných zástupců obcí slováckého regionu.
www.slavnostivinauh.cz

45. Arcibiskupské sklepy v Kroměříži
V centru Kroměříže se v podzemí nacházejí unikátní vinné sklepy, které už od poloviny 14. století slouží k výrobě nejkvalitnějších mešních vín. Sklepy jsou součástí Arcibiskupského zámku a jejich návštěva patří k tomu nejlepšímu z návštěvy Kroměříže. V hloubce 6,5 m pod úrovní terénu vína zrají v historických dřevěných sudech, z nichž ten největší pojme 19 100 litrů. Skutečnou pamětihodností je nejstarší sud z roku 1805. Ve sklepech sídlí také vinotéka s expozicí celého vyráběného sortimentu mešních vín a Arcibiskupský archiv vín, ve kterém si mohou zákazníci za roční poplatek uložit vlastní nebo zde zakoupená archivní vína.
www.arcibiskupskesklepy.cz

46. Bzenecké vinobraní
Bzeneckém vinobraní je oslavou nejen vína a sklizně, ale také místního folkloru. K vidění budou pestré slovácké kroje a dobový jarmark, k poslechu i tanci zahrají lidové soubory. Po celou akci, která se koná 18. a 19. září, bude mnoho příležitostí ochutnat nejen mladé víno - burčák, ale i ročníková vína. Ve sklepení pod Sokolovnou se totiž každoročně koná výstava vín.
www.bzenec.cz.

47. Blatnice pod svatým Antonínkem
Jednou z nejmalebnějších vinařských obcí na Slovácku je bezpochyby Blatnice pod Svatým Antonínkem. Parádní výhled se vám naskytne už ve chvíli, kdy přijíždíte od nedalekého Veselí nad Moravou - za kostelem a červenými střechami strmě stoupá vrch svatého Antonínka, který je celý pokrytý vinicemi. Těsně pod nimi se vine tamní sklepní ulička plná tradičních búd ze 16. a 17. století. Bíle natřené zděnné domky s dřevěnými štíty a modrou podrovnávkou a někdy i s ozdobnými ornamenty se zachovaly prakticky v původní podobě, nové jsou jen střechy. V uličce narazíte i na informační tabuli, ne vše je zde ale aktuální - například slibovaná vinárna Blatnický roháč už zjevně nějaký ten čas nefunguje. Stejně se jmenuje i známkové víno, zřejmě nejznámější blatnická specialita. Za směs ryzlinku rýnského, sylvánského zeleného a rulandského bílého získal v roce 1880 kníže Jan II. z Lichtensteinu na mezinárodní výstavě vín v Paříži zlatou medaili. O tradici zdejšího vinařství svědčí i fakt, že tu vinici vlastnil i Jan Amos Komenský, který zde měl příbuzné. Nedaleko Blatnice leží turisticky atraktivní Strážnice se slavným skanzenem nebo třeba větrný mlýn v Kuželově. Ochutnat blatnická vína můžete během zdejšího vinobraní, které letos plánují na 6. září.
www.obecblatnice.cz

48. Tour de Burčák
Tour de Burčák se nazývá cyklojízda mezi vinnými keři obtěžkanými dozrávající úrodou v podhůří Bílých Karpat. Start je v sobotu 12. září v 10 hodin ve Strážnici na náměstí, odkud trasa vede po moravských vsích se zastávkami na ochutnávání burčáku i turisticky zajímavých místech, jako jsou sklepy v Petrově-Plžích. Poté se peloton vrátí na vinobraní do Strážnice a v neděli pokračuje do dalších vesniček v okolí. Cílovou stanicí je opět Strážnice.
www.vinarske.stezky.cz

49. Vinařská expozice U Synků
Stálá vinařská expozice U Synků je v Hustopečích umístěna ve sklepních prostorech renesančního domu U Synků. Návštěvníci si mohou zvolit degustační program, po celou dobu jim bude k dispozici someliér, který vše vysvětlí i poradí s výběrem vína. Kromě vína stojí za vidění i samotné sklepní prostory či výstava předmětů sloužících k pěstování a výrobě vína.
www.hustopece-city.cz

50. Vzhůru na Starou horu
Naučná stezka vede vinicemi ve viniční lokalitě Stará Hora nedaleko Novosedel, odkud je výjimečný rozhled do krajiny pod Pálavou. Celková délka stezky je 3,5 kilometru. Ve vinicích je umístěno celkem 11 informačních panelů s informacemi a zajímavostmi o historii a současnosti pěstování révy v tradiční vinařské obci Novosedly, popisem odrůd rostoucích ve zdejších vinicích, podrobnostmi o vinařství, vinohradnictví, vinařském zákoně a také o správné degustaci vína.
www.stezky.cz

AUTOR: Tereza Hromádková
AUTOR: Milan Rokos
AUTOR: Radek Kedroň
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů