Pátek, 29. března 2024

Na Střeleckém ostrově se podařilo ochránit před kácením polovinu stromů.

Na Střeleckém ostrově se podařilo ochránit před kácením polovinu stromů.

PRAHA – Během plánované rekonstrukce pražského Střeleckého ostrova by mělo padnout zhruba 40 stromů namísto původně zamýšlených více než osmdesáti. Pracovní komise, která vznikla z rozhodnutí starosty Prahy 1 v červenci, dospěla k závěru, že kácení dalších čtyř desítek stromů není odůvodněné a mělo k němu dojít pouze z architektonických důvodů, nikoliv kvůli špatnému zdravotnímu stavu dřevin. „Zbytečnost masivního kácení zhruba třetiny stromů na ostrově potvrdil i odborný posudek, který jsme nechali zpracovat. Výsledek jednání je pokrokem oproti původnímu návrhu, přestože u řady dalších problémů zatím pracovní komise ke shodě nedospěla,“ uvedla mluvčí Arniky Zora Kasiková.

 

Přestože závěry pracovní komise mají pro radnici Prahy 1 pouze doporučující povahu, starosta Petr Hejma slíbil, že je bude plně respektovat. Dnes proběhlo již třetí setkání pracovní komise, a to přímo na Střeleckém ostrově. Účastníci posoudili každý jednotlivý strom určený podle původního projektu ke kácení. Setkání se zúčastnili zástupci sdružení Arnika, Ateliéru pro životní prostředí, Občanské iniciativy Pankráce, prezident české sekce ICOMOS Josef Štulc, soudní znalec a někdejší náměstek ministra životního prostředí Pavel Trpák, autor metodiky pro oceňování hodnoty dřevin Jiří Grulich, starosta městské části Praha 1 Petr Hejma a zástupci projekční kanceláře Zahrada nad Metují. Pracovní komise doporučila zachovat mimo jiné i několik vrb a topolů, které měly být původně zcela odstraněny.

 

Dva největší duby v severní části parku by na návrh komise měly být prohlášeny za památné stromy. Díky tomu, že počet vykácených stromů zhruba odpovídá plánované náhradní výsadbě, by se také mělo podařit zajistit kontinuální obnovu parku. Důležitou otázkou je také výsadba nových stromů, péče o stávající dřeviny, výsadba keřů a řada dalších otázek, ke kterým se pracovní skupina dostane na svých dalších setkáních, z nichž následující proběhne příští týden. Zadáním starosty Prahy 1 je vypracovat dlouhodobý plán na regeneraci zeleně a zachování přírodního rázu ostrova.

 

Podle občanských sdružení to ale nebude možné bez stanovení limitů pro využívání Střeleckého ostrova pro nejrůznější kulturní a komerční akce. S tím souvisí také stavba výtahu a dalších sporných staveb. „Domníváme se, že je nutné stanovit únosnou kapacitu ostrova tak, aby nadměrnou intenzitou různých akcí a návštěvnosti netrpěla vegetace a živočichové, kteří na ostrově žijí. Proto nesouhlasíme například se stavbou výtahu, visuté lávky nad řekou nebo s nasvícením ostrova, které by mohlo mimo jiné rušit ptáky,“ řekl Martin Skalský z Arniky, který je členem pracovní skupiny. Podle něj však radnice jednání o nových stavbách odmítá.

 

Občanská sdružení nicméně řadu prvků navržené rekonstrukce ostrova vítají. Jde zejména o plán odstranit  všechny asfaltové povrchy a nahradit je především mlatovými cestami, které jsou z hlediska přírody mnohem šetrnější a umožňují také vsakování vody do půdy. Kompromisním řešením je i úprava břehů, kde se zvažovalo kamenné obložení zpevněné betonem - pracovní komise naproti tomu doporučila betonové výplně vynechat.

 

Definitivní seznam stromů, které by se měly kácet, by měl být určen až po odstranění asfaltového povrchu cest. Při těchto pracích totiž hrozí poškození kořenového systému. Kácení může proběhnout až po skončení vegetačního období, tedy přibližně v listopadu. „Zatím je dostatek času, ve kterém může začít právě obnova cest a mohou pokračovat diskuse o dalších sporných částech projektu. Budeme nadále prosazovat, aby si ostrov zachoval svůj unikátní přírodní ráz a i zůstal oblíbeným místem k odpočinku, nikoliv dalším prostorem masové zábavy a komerce,“ řekl Martin Skalský. Střelecký ostrov je po přírodní stránce nejcennější ze všech vltavských ostrovů a byl dokonce prohlášen za lokální biocentrum, tedy významné útočiště živočichů v jinak hustě zastavěném a rušném středu města.

 

Nedořešena zůstává například otázka dosadby keřů, která by zajistila, aby ostrov zůstal přírodním biotopem a neztratil tak zcela svůj jedinečný charakter i význam v centru metropole. Sporná je i stavba výtahu: „Podle našeho názoru je stavba zbytečná. Na ostrově má vzniknout přístaviště a jako ideální bezbariérový přístup se proto nabízí využití přívozů,“ uvedl Skalský. Proti výstavbě výtahu, která by částečně zničila původní zábradlí mostu, vystoupili již dříve památkáři. Občanská sdružení, která se podílejí na jednání pracovní skupiny, se navíc účastní také probíhajících správních řízení a jsou rozhodnuta kontrolovat, zda se doporučení pracovní skupiny promítnou i do oficiálních dokumentů a povolení.

 

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů