Středa, 24. dubna 2024

Reakce ministra Mika na prezidentův podpis petice na ochranu Šumavy před kůrovcem

Reakce ministra Mika na prezidentův podpis petice na ochranu Šumavy před kůrovcem
Ministr životního prostředí Ladislav Miko dnes na žádost médií reagoval na včerejší rozhodnutí prezidenta Václava Klause podepsat petici za ochranu lesů v Národním parku Šumava před kůrovcem, kterou inicioval Jihočeský kraj.

"Zatím jsem, bohužel, text petice neviděl, nemohu se proto vyjádřit k obsahu přímo. Pokud je obsahem výzva, abychom vůči kůrovci zasahovali, mohu pana prezidenta i pana hejtmana ubezpečit, že v zásahových oblastech (na téměř 80 % území národního parku) všude energicky zasahujeme, aby se šíření kůrovce limitovalo a aby se minimalizovalo riziko dopadu na lesy mimo národní park, resp. lesy jiných vlastníků. Kůrovcové stromy jsou vyznačovány, práce okamžitě kontraktovány a zajišťovány. V bezzásahových zónách se pochopitelně nezasahuje, v souladu s diferencovaným managementem.

Pokud je obsahem petice požadavek vytvoření krizové komise podle nedělního vyjádření pana hejtmana, k tomu už jsem se vyjádřil. Komise není zapotřebí. Místo vytváření dalších a dalších komisí a vlamování se do zákonných kompetencí MŽP a SPrávy NP Šumava je zapotřebí pracovat v terénu.

Aby byli pan hejtman Zimola i paní hejtmanka Emmerová co nejlépe informováni, pověřil jsem ředitele národního parku Františka Krejčího, aby jim průběžně o situaci a průběhu prací podával informace. Myslím, že je jednoznačně ujistí o tom, že Správa NP Šumava nesedí se založenýma rukama, a že ji není třeba vybízet k aktivitě.

Pakliže je obsahem petice představa zdravé, tedy na člověku méně závislé a na základě přírodních ekologických procesů autonomně fungující Šumavy, mohu připojit i svůj podpis.

Ladislav Miko, ministr životního prostředí

Fotografie z horských smrčin v NP Šumava můžete zhlédnout v našich fotogaleriích 1 a 2.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů