Pátek, 29. března 2024

Ekologové zachránili z výsypky na Teplicku ohrožené rostliny

Ekologové zachránili z výsypky na Teplicku ohrožené rostliny
Ekologům z bílinského týmu Bořena se během 30 let podařilo zachránit osm druhů ohrožených rostlin, které přestěhovali z Radovesické výsypky na Teplicku. Zakládající člen týmu Jindřich Petrlík dnes na tiskové konferenci věnované historii organizace novinářům řekl, že rostlinám se na náhradních lokalitách velmi daří a přirozeně se tam rozmnožují. Ekologové nyní některé lokality sami chrání.

Nejvzácnější rostlinou, kterou se ekologům podařilo zachránit, je len žlutý. Radovesická výsypka, kam se vozí hlušina z dolu Bílina, prý byla jedinou oblastí na levém břehu Labe, kde se vyskytoval. Rostl tam na takzvaných bílých stráních, což jsou oblasti tvořené opukou, které se vyskytují na několika místech Českého středohoří. Ekologové proto ve spolupráci s botanikem Karlem Kubátem vytypovali tři jiné lokality v regionu, kam bylo možné rostliny přemístit. Během let prý takto přestěhovali stovky trsů rostlin.

Kubát tvrdí, že přestěhování rostlin je až poslední možností, jak je lze ochránit. V tomto případě to prý byla možnost jediná, protože navážení hlušiny lokalitu zcela zničilo a nebyla šance, že by se tam znovu objevily.

Ekologové se o oblasti, kam rostliny přemístili, dodnes starají. Podle Jany Vitnerové z hnutí Arnika, jehož je nyní tým Bořena součástí, totiž rostliny potřebují holé plochy. Dříve se vytvářely pastvou, dnes, když pastviny v Českém středohoří nejsou, je nutné oblasti výskytu rostlin kosit. Bílé stráně na Kaňkově a pod Lipskou horou navíc leží mimo oblast chráněné krajinné oblasti České středohoří, proto se je ekologové snaží chránit sami. Pozemky si podle Vitnerové dlouhodobě pronajali a zřídili tam neoficiální soukromé přírodní rezervace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů