Pátek, 29. března 2024

DEN STROMŮ NEJEN OVOCNÝCH NA CHALOUPKÁCH

DEN STROMŮ  NEJEN OVOCNÝCH NA CHALOUPKÁCH

Kněžice na Jihlavsku. Letošní tradiční Den stromů ve středisku Chaloupky bude zaměřen více méně na ovocné stromy a jeho úkolem je propagovat tradiční české či přímo krajové odrůdy jabloní, hrušní, švestek a třešní. Kromě nejrůznějších her pro děti (samozřejmě orientované na ovocné stromy) se budete moct zúčastnit ochutnávky jablek, zavítat na výstavu ovocných plodů, nechat si poradit od odborníka – ovocnáře, zakoupit si roub či sazenici jabloně nebo hrušně.

Budeme také soutěžit, doneste své výpěstky a odborná porota vyhodnotí nejpěknější jablko či hrušku, pro vítěze jsou připraveny zajímavé ceny. Kdo nepěstuje ovoce, může se zúčastnit soutěže o nejlepší jablečný štrúdl, táč nebo buchtu. A kdo soutěží, má vstup zdarma. Pro ostatní je jednotné vstupné 30 Kč.

Společně budeme sušit jablka a hrušky v klasické kamnař vytápěné sušičce, vyrábět mošt a navíc si můžete v rámci akce zakoupit lákavý a chutný výrobek z pestré nabídky přírodních džemů, šťáv, moštů, sirupů a marmelád z Vysočiny.

Kromě toho budeme natírat místní alej, aby byla v noci lépe viditelná, tedy bezpečnější, a nenastal tak důvod k tomu ji pokácet. A atraktivní bude jistě ukázka práce dendrologa, který bude provádět zdravotní zásahy na staré lípě.

Více informací poskytne:

Ing. Martin Kříž, program@chaloupky.cz, 775 740 221

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů