Pátek, 19. dubna 2024

Palau otvírá první přírodní rezervaci na ochranu žraloků

Palau otvírá první přírodní rezervaci na ochranu žraloků

Melekeok Odlehlý tichomořský ostrovní stát Palau zřizuje první přírodní rezervaci k ochraně žraloků na světě. Má mít rozlohu 600.000 kilometrů čtverečních, což lze srovnat například s velikostí Francie, a má poskytnout útočiště více než 130 druhům žraloků, kteří žijí v v této oblasti Pacifiku a mnohým hrozí vyhynutí.

"Palau prohlásí své teritoriální vody a rozšířenou hospodářskou zónu za první oficiální útočiště pro žraloky na světě," řekl podle agentury AP palauský prezident Johnson Toribiong, který zřízení rezervace oznámil na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. V rámci rozšířené ekonomické zóny může každá země regulovat rybolov a vědecký výzkum ve svých vodách.

Za lov žraloků v palauské rezervaci budou hrozit vysoké tresty. Jak ale uvádějí světové agentury, je otázkou, jak bude tichomořský ostrovní ráj schopen lov žraloků hlídat. Jihomořský stát sestává z 241 ostrovů, z toho 11 obydlených, které zabírají 508 kilometrů čtverečních. Obyvatel má Palau pouhých 20.000 a podle agentury DPA jediný motorový člun pobřežní stráže.

Ve světě se každý rok uloví na 100 milionů žraloků. Z obchodního hlediska jsou přitažliví například kvůli ploutvím, z nichž se v luxusních restauracích připravuje žraločí polévka. Především v asijské gastronomii je tento pokrm považován za symbol bohatství. Například v Číně od poloviny 80. let poptávka po žraločích pokrmech nepřetržitě stoupá.

Lovci ale chyceným žralokům ploutve většinou zaživa uříznou a bezmocné zvíře hodí zpět do moře, kde je čeká pomalá a bolestivá smrt.

"Chceme upnout pozornost světa k zabíjení žraloků z obchodních důvodů včetně zabíjení kvůli ploutvím na polévky a jejich házení zpět do vody," prohlásil Toribiong, který hodlá vyzvat k mezinárodnímu moratoriu na tento nehumánní způsob lovu žraloků.

Země Evropské unie jsou odbytištěm pro třetinu vyváženého žraločího masa. V evropských restauracích začíná nahrazovat drahé steaky z mečounů. Letos v únoru navrhla Evropská komise první pravidla ochrany žraloků v evropských vodách.

Palau, cíl rekreačních potapěčů obdivujících místní pestrobarevnou faunu mělkých korálových moří, je dlouho známo jako příklad ochrany přírody. V roce 2008 zakázalo vývoz živých korálových rybek. Je jedním z 20 států světa, které přistoupily na zákaz rybolovu pomocí tažných sítí. Při něm táhnou lodě sítě po dně, což nejen devastuje mořské dno, ale sítě zabíjejí všechny živé organismy, které zachytí, a které nejsou tak malé, aby prošly oky sítě, ale pro rybáře bývají bezcenné.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů