Sobota, 20. dubna 2024

Teplé počasie poobracalo prírodu naruby

Teplé počasie poobracalo prírodu naruby

Neobyčajne teplé počasie v ostatných októbrových dňoch, keď aj vo vyšších polohách počas nocí boli teploty pomerne vysoko nad nulou, poobracalo prírodu naruby. Na sklonku prvej dekády októbra to aj vysoko v horách vyzerá tak, akoby sa vracala jar.

Svieža mládza na pokosených lúkach či na spásaných pasienkoch pripomína skôr obdobie okolo Juraja (24. apríl), než aké býva v októbri.

"Teplo má na svedomí, že cyklámen fatranský kvitne na lokalitách vo Veľkej Fatre dlhšie ako po iné roky a podobne ako vlani aj teraz bude jeho dĺžka kvitnutia rekordná. Keďže terajší teplý charakter počasia má pokračovať ešte niekoľko dní, nemožno vylúčiť, že v lesných zákutiach ojedinele rozkvitnú ďalšie jahody lesné, horčinky horkasté či záružlie močiarne, typické jarné kvety," konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Dodal, že dojem jarnej atmosféry v lesoch vyvoláva aj pospevovanie sýkoriek, brhlíkov, čížikov a ďalších spevavcov. Neobyčajne teplé noci provokujú k vyhukovaniu aj sovy.

Ani plazom akoby sa nechcelo ešte stále zazimovať. Najmä na skalách a na pňoch sa vyhrievajú vretenice i jašterice, a to aj vo vysokých horských polohách okolo 1500 metrov nad morom. Tie sa počas inverzného počasia nachádzajú nad vrstvou hmly či nízkej oblačnosti, a tak sú vystavené dlhšiemu slnečnému svitu.

Zdroj: TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů