Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody představili novou stezku

Ochránci přírody představili novou stezku

Vladořice - Devět zastávek s informačními tabulemi nabízí nová naučná stezka, kterou v sobotu 17. října slavnostně představili ochránci přírody na hoře Vladař.

Lidé se například dozvědí o unikátních orchidejových loukách, husitství i dalších zajímavostech. Ochránci přírody tak chtějí veřejnost více seznámit s tímto unikátním místem.

"Trasa vede z malé osady Vladořice až na vrchol majestátního Vladaře. Stezka návštěvníky provede například botanicky unikátními loukami. Ty jsou mimo jiné poslední lokalitou orchideje vstavače kukačky, což je silně ohrožený druh. Zde přežívá v několika posledních stech kusech," uvedl Václav Lupínek, předseda základní organizace Českého svazu ochránců přírody.

Na vybudování naučné stezky spolupracovali ochránci také s občanským sdružením Vladař. "To nám dodalo fotografie a texty. Stezka by také nemohla vzniknou bez finanční podpory Karlovarského kraje a společnosti RWE Transgas Net. Celkové náklady činily zhruba sto třicet tisíc korun a stezka se dělala zhruba půl roku. Bylo potřeba nashromáždit zajímavé informace a vybrat, co umístit na informační panely," dodal předseda Lupínek.

Podle něj se snaží ochránci přírody i tímto způsobem dostat Vladař více do povědomí. "Je škoda, že lidé toho o Vladaři příliš mnoho nevědí. Zajímavých věcí je opravdu hodně. Lidé nemusejí jezdit za krásami přírody někam daleko, i na Karlovarsku je celá řada míst, která určitě stojí za návštěvu," dodal Lupínek.

Naučná stezka potěšila i návštěvníky. "Chtěla jsem to tady navštívit už delší dobu. Jsem mile překvapená, protože informační tabule nabízejí řadu informací a navíc je tady opravdu hezky," zhodnotila jedna z turistek.

Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů