Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přítel přírody

Přítel přírody

Dostal jsem dopis, který začínal: "Vážený pane, dovolte, abych vám pogratuloval k vašim úspěchům v obhajování ekologických zájmů, v dnešní době značně obtížného ...proto mně dovolte obrátit se na vás..."
Následuje výčet různých prohřešků proti přírodě, kde bych prý měl zasáhnout. Z nich bych vybral třeba toto: "Cestou přes pastvinu směrem od hájovny se přijde asi po deseti minutách chůze k počátku rezervace Petrovské mokřady a u ní je hned na počátku rybníček. Zde na loučce pravidelně vykvétal v srpnu a září vzácný hořec Gentianella obtusifolia, nyní již tam tři roky nekvete. Jednoznačně je to dáno tím, že se loučka v létě nekosí a dnes vypadá jako letištní runway, někdo si postavil na loučce maringotku.... "

Co já s tím? Takových dopisů jsem dostal v poslední době několik. Dá se říci, že mě těší, že mě někdo považuje za vlivného ochránce přírody a předpokládá, že budu schopen úspěšně řešit i "jeho" problém. (Jen já sám vím, jak málo jsem ve skutečnosti úspěšný.) Je také třeba ocenit, že pisatel, při současné všeobecné nevšímavosti, ignoranci a nihilismu, vůbec sedl za stůl a dopis napsal. Na druhé straně mě ale nad tímto papírem napadá celá řada otázek:

. projdu-li se jeden den přírodou, takových dopisů bych mohl napsat třeba sedm - ale komu?;

. proč se pisatel neobrátí na kompetentní orgány (v našem případě by to byl obecní úřad, krajský úřad, inspekce životního prostředí)?;

. proč se neobrátí na poslance, senátora či starostu obce?;

. proč nekontaktuje tisk, rozhlas nebo televizi? (z dopisu vyplývá, že nic z toho zatím neudělal)?;

. proč se sám nesnaží věci napravit a nebo založit nějaké občanské sdružení na jejich nápravu?;

. jestliže už napsal dopis mně jako zástupci nevládní organizace, proč si myslí, že mám čas a peníze se jeho podnětem zabývat? Na svoji činnost (telefony, cestovné apod.) si musí nevládní organizace sehnat peníze sama, nikdo jí nepřispěje (ani pisatelé takových dopisů);

. jestliže pisatel z nějakých důvodů (ať už jsou jakékoliv) nedůvěřuje státním orgánům, proč se neobrátí na veřejného ochránce práv (ombudsmana)? Tato instituce je tu od toho!

Nevím, neumím na to odpovědět a kdož ví, jestli zná odpověď sám pisatel. Nejvíc mne ovšem zaráží, že se podepsal Přítel přírody. Čeho se ten člověk bojí? Od doby, co píšu svůj blog, mu však začínám trochu rozumět.

To je totiž tak! Mít rád přírodu, rád do ní chodit, o přírodu se zajímat je in. Prostě se to nosí. Ve spoustě inzerátů k seznámení, v různých interview, ve výsledcích anket a průzkumů veřejného mínění se to můžeme dočíst. Je vhodné se rozplývat nad krásami přírody, je případné lkát nad jejím ničením, je užitečné vychovávat děti k lásce k přírodě. Je možné se za kuropění i brouzdat ranní rosou a s radostnými výrazem v obličeji sbírat papírky a petlahve, které tam někdo jiný pohodil.

Ale ! Psát petice proti ničení přírody, vyslovovat se veřejně proti stavbám , které přírodu ohrožují a ničí, navrhovat nové přírodní rezervace a budovat tůňky pro obojživelníky je sice podivínské, ale společensky ještě únosné.

Jenže! Bránit přírodu (třeba i vlastním tělem), využívat všech legálních prostředků k zastavení škodlivých staveb a činností, domáhat se práva na zdravé životní prostředí za pomocí orgánů činných v trestním řízení, to se ovšem ve většinové společnosti považuje za fuj, ekoterorizmus, lumpárnu, darebáctví a hnus. Takové lidi je třeba deklasovat, poplivat, odsoudit a zavřít. Jsou podplacení ze zahraničních zdrojů (nejnověji z norských), chtějí destabilizovat situaci, jsou to pomatenci , samozvanci a zelení Khmérové.

Toto všechno a mnohé jiné se dozvídám z reakcí na mé blogy. Lidé, kteří nikdy nebyli na Šumavě, kupodivu přesně vědí, že ti co brání kácení jsou gauneři, lidé kteří nikdy nepřišli na zasedání kteréhokoliv zastupitelstva vědí, že kdo zpochybňuje demokratičnost a zákonnost hlasování je rozvraceč. Lidé, kteří nerozeznají včelu od vážky ví přesně, že chránit nějakého "škrabróka" je úplná pitomost. Vlastně ne, to nejsou lidi, to jsou takzvaní nickové či aliasové. Do podepsaného dopisu by to nedali, osobně by to neřekli. Bohužel nick Přítel přírody na blog nechodí.

Mojmír Vlašín
Mojmír Vlašín
Zabývám se ochranou přírody a tento obor učím na Masarykově unversitě v Brně. Jsem členem dvou redakčních rad environmetálně orientovaných časopisů (Veronica a Sedmá generace) a tak se i ve svém blogu věnuji této tématice s přesahy do sociologie a politologie.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů