Sobota, 20. dubna 2024

Vysočina získala další památnou alej - u obce Žižkovo Pole

Vysočina získala další památnou alej - u obce Žižkovo Pole

Krajský úřad kraje Vysočina dnes rozhodl o vyhlášení zákonné ochrany aleje mezi obcemi Žižkovo Pole a Macourov. Podle sdružení Arnika toto rozhodnutí zachrání alej před kácením i postupným odumíráním vlivem nedostatku péče. "Alej u Žižkova pole je jednou z nejkrásnějších a nejzachovalejších v celém kraji Vysočina, a proto si ochranu dávno zaslouží. Jsme tedy rádi, že po složitém a dlouhém řízení přistoupil kraj k jejímu zpamátnění," komentovala rozhodnutí Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky. "K Vysočině patří historické aleje neodmyslitelně. Utvářejí zdejší krajinu a mimo jiné podporují také turistický ruch, a tím celkový rozvoj regionu," dodala Vitnerová.

Rozhodnutí Krajského úřadu umožní mimo jiné také žádat o finanční prostředky na tolik potřebné odborné ošetření jednotlivých stromů. To je nutné nejen pro zlepšení estetické hodnoty aleje jako krajinné dominanty, ale také pro prodloužení života stromů a pro bezpečnost všech, kteří se v aleji pohybují. "Je nutné odstranit suché, nalomené a křížící se větve, aby se předešlo riziku jejich pádu na vozovku," objasňuje Vitnerová. Vyplývá to z odborného posudku, který v loňském roce zpracovalo občanské sdružení Mezník ve spolupráci s Arnikou. U některých stromů bude potřeba ještě zakrýt dutiny nebo provést bezpečnostní vazbu proti vylomení kosterních větví.

Cenu takového ošetření odborníci odhadují v řádech stovek tisíc korun ( jak uvádí odborný dendrologický posudek zpracovaný na žádost krajského úřadu, při ošetření všech více než 300 stromů by šlo o částku 1 700 000 Kč). Takovými prostředky ovšem nedisponují ani místní obce, ani silniční správa a dokonce ani Kraj Vysočina, který se musí starat o desítky alejí. Bez pravidelného ošetření by alej byla odsouzena k postupnému zániku. Ten jí hrozil ještě poměrně nedávno, kdy se kvůli rekonstrukci vozovky uvažovalo o vykácení všech stromů.

Nyní krajský úřad počítá s vykácením 32 stromů, tedy desetiny aleje, což není málo. "Pro budoucnost aleje je důležité, aby byla chráněna její celistvost. Jak potvrzuje i jeden z odborných posudků, alej je stabilní při špatném počasí právě proto, že nemá mezery a stromy jsou vysazeny v trojúhelníkovém sponu. Vytvoření větších mezer může znamenat zhoršení stability aleje a pády dalších stromů při silném větru. Zdravé stromy by se v aleji určitě kácet neměly," zdůrazňuje Jana Vitnerová. A doplňuje, že vhodným řešením by bylo i dosazení nových stromů za vykácené nemocné dřeviny. Na místech vykácených nemocných stromů by měly být při rekonstrukci vozovky vytvořeny tzv. výhybny. Sdružení Arnika se hodlá účastnit dalších správních řízení a bude prosazovat ochranu zdravých stromů v aleji.

Ke zvýšení bezpečnosti provozu v aleji by mělo přispět také natření kmenů stromů bílými pásy. "Společně s našimi dobrovolníky se to chystáme provést na jaře příštího roku," říká tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková. "Chceme tak upozornit na fakt, že většinou lze zlepšit bezpečnost v alejích i bez zbytečného kácení. Původně jsme chtěli natřít stromy již teď na podzim, ale akci nám bohužel překazilo špatné počasí," dodala mluvčí.

V kraji Vysočina je 70 památných stromořadí a alejí (dle údajů Agentury ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě). K tématu alejí na Vysočině vydala Arnika také leták, který je zdarma k dispozici na internetových stránkách: www.arnika.org/trziste/aleje-vysociny.

Další informace:

Stránka věnované aleji u Žižkova Pole: www.stromy.arnika.org/kauzy/zizkovo-pole

Dřívější tiskové zprávy Arniky k danému tématu:

Jan Žižka se vypravil do Jihlavy přimluvit se za zpamátnění "své" aleje / 23.10.2009

Obec Žižkovo Pole brání zpamátnění aleje / 25.6.2009

Čtenáři Přibyslavského občasníku si nepřejí kácení v lipové aleji

/ 29.10.2008

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů