Pátek, 29. března 2024

V Jizerských horách otevřeli první přírodní cyklostezku

V Jizerských horách otevřeli první přírodní cyklostezku

Lesy České republiky vybudovaly v Jizerských horách první přírodní cyklostezku v Česku. Nachází se mezi Novým městem pod Smrkem a Lázněmi Libverda a měří dvanáct a půl kilometru. Takzvaná singltreková trať vede lesem a je navržená tak, aby maximálně šetřila přírodu.

Jde o první cyklistickou stezku tohoto typu v České republice i kontinentální Evropě.

Podle Ludvíka Řičáře, krajského ředitele Lesů ČR v Liberci, stavitelé stezky proto neměli žádné problémy s ochránci přírody.

"Singletrekové stezky jsou úzké, maximálně tři čtvrtě metru široké, kopírují terén, nemusí se proto dělat žádné větší zásahy do terénu, kácí se minimum stromů. Nenastaly proto žádné problémy s ochranou přírody či lesa," vysvětlil Řičář.

Singltrek je typ jednosměrných stezek v šíři jediného jezdce. Vede svahy v mírných sklonech, vlní se mezi stromy. Respektuje tak lesní prostředí a dělá vše pro to, aby si lidé užili jízdu na kole a pobyt v lese.

V následujících dvou letech se plánuje realizace druhé etapy projektu. Ta počítá s vybudováním přibližně 40 kilometrů stezek, po dvaceti na obou stranách hranic. Projekt nazvaný Česko-polský singltrek pod Smrkem v Jizerských horách bude financován z evropských fondů. Připojí se k němu i státní polské lesy a polská samospráva.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů