Středa, 24. dubna 2024

Vyhlášení nové přírodní památky Laguna u Bohdalova

Vyhlášení nové přírodní památky Laguna u Bohdalova
Laguna u Bohdalova (okr. Žďár nad Sázavou) je novou přírodní památkou. Jen pouhých pár desítek metrů od obchvatu Bohdalova zachraňuje občanské sdružení Sdružení Krajina rozsáhlý komplex tůní s bohatým zastoupením obojživelníků. Dnešním rozhodnutím Rady kraje Vysočina se po delší době rozrostl seznam, který v současné době na Vysočině čítá už 170 zvláště chráněných území.

přírodní památka tvořená čtyřmi vodními tůněmi zaujímá 1,28 ha. "Předmětem ochrany jsou vodní a mokřadní fauna a flóra s výskytem zvláště chráněných druhů organizmů v tůních vzniklých po těžbě cihlářské hlíny," uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý. Dlouhodobým cílem ochrany území je mimo jiné obnovení a udržování podmínek pro rozmnožování silně a kriticky ohrožených druhů obojživelníků - čolka velkého, kuňky ohnivé, skokana ostronosého. "V lokalitě se nachází také populace silně ohroženého druhu rostliny rdestu alpského. Společenstva této přírodní památky není možné ponechat zcela bez lidských zásahů. Nepředpokládá se, že by se památka obešla bez aktivní péče ochranářů. Je třeba pravidelné kosení invazních druhů, biotopových trávníků, litorálních porostů a zmlazování vrbin a náletů. To vše vč. finančně náročné revitalizace může nyní probíhat za přispění prostředků z Operačního programu životní prostředí a podpor ze Státního fondu životního prostředí ČR," uvedla Kristýna Balážová z krajského odboru životního prostředí.

Dílčí kroky vedoucí k záchraně laguny spolupodpořil už loni finanční injekcí Krajský úřad kraje Vysočina. Celková revitalizace lokality by měla být podpořena z Operačního programu Životní prostředí. Na přípravu projektové dokumentace a na administrativní rozjetí celé aktivity přispěl opět kraj Vysočina. Sdružení Krajina předpokládá, že tento ojedinělý biotop zpřístupní také široké veřejnosti. Využije k tomu zhruba 200 m dlouhou umělou hráz, na které by v budoucnu mohly být umístěny informační tabule se zajímavostmi o zdejší široké škále živočichů a rostlin.

Jitka Svatošová, tisková mluvčí
Krajský úřad kraje Vysočina
tel.: 724 650 123
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů