Pátek, 26. dubna 2024

Laguny u Bohdalova jsou přírodní památkou

Laguny u Bohdalova jsou přírodní památkou

Laguna u Bohdalova byla zařazena mezi přírodní památky. Území o rozloze 1,28 hektaru se nachází v místě bývalé cihelny. Žijí v něm i kriticky ohrožené druhy obojživelníků - čolek velký, kuňka ohnivá a skokan ostronosý. O vyhlášení nové památky rozhodla krajská rada, na revitalisaci laguny se pokusí sehnat dotaci Sdružení Krajina. Uvedl to krajský radní Zdeněk Ryšavý.
U Bohdalova se nacházejí čtyři tůně. "Předmětem ochrany jsou vodní a mokřadní fauna a flóra s výskytem zvláště chráněných organismů v tůních, vzniklých po těžbě cihlářské hlíny", informoval Z. Ryšavý. V této lokalitě mimo jiné také roste vzácný rdest alpský.
O záchranu území se chce s krajskou podporou postarat Sdružení Krajina, náklady se budou pohybovat kolem dvou milionů korun. "Laguna byla nechaná poměrně hodně let bez jakékoliv péče. Dnes je to zarostlé křovinami a zanesené bahnem", vysvětlil Milan Daďourek ze sdružení. Kromě částečného vyčištění lagun a odstranění přebytečných dřevin je součástí revitalisace také zpřístupnění umělé hráze, která vznikla před lety při rekultivaci území. Na hrázi by v budoucnu měly být umístěny informační tabule pro veřejnost.
"Kraj již spolupracuje se soukromými subjekty při pravidelné údržbě chráněných území", podotkl Ryšavý. Občanská sdružení, soukromé osoby a někde i zemědělci například zajišťují sečení a odstraňování trávy. V krajském rozpočtu je na údržbu přírodních památek ročně vyčleněno kolem čtyř milionů korun.
Na Vysočině je nyní 170 zvlášť chráněných území.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů