Pátek, 19. dubna 2024

Na horním toku Vltavy skončila první sezóna podle nových vodáckých pravidel

Na horním toku Vltavy skončila první sezóna podle nových vodáckých pravidel

Horní Vltava má za sebou první sezónu, kdy na ni vodáci mohli vyjíždět podle nových pravidel. Od května do konce října směli vodáci na nejlákavější úsek řeky od Soumarského mostu do Pěkné pouze za předpokladu, že hladina na Soumarském mostě byla na nejméně 50 centimetrech.

Pokud hladina Vltavy u Soumarského překročila mostu 61 centimetrů, úsek byl sjízdný bez omezení. Při výšce hladiny mezi 50 až 61 centimetry se museli zájemci o splutí předem zaregistrovat a zaplatit poplatek, a na vodu mohlo vyjet jen 100 lodí denně.

Počasí i řeka Vltava byly v letošní sezóně k vodákům poměrně příznivě nakloněni. Jak vyplývá ze statistik, od května do října bylo pouze 14 dnů, kdy kvůli nízkému stavu vody vodáci na řeku nemohli. Téměř napůl pak vychází poměr dnů bez nutnosti registrace, kdy řeka měla víc než hraniční limit ke dnům s povinnou registrací.

Nesmí se ale opomenout, že na počátku léta zasáhly jih Čech povodně, takže mnozí vodáci si splutí řeky rozmysleli. Za sezónu se na horní Vltavu vydalo přes 4400 lodí, nadpoloviční většina pak v čase, kdy nebyl třeba platit registrační poplatek.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů