Pátek, 19. dubna 2024

České restaurace vzkazují Kanadě: Ukončete zabíjení tuleňů!

České restaurace vzkazují Kanadě: Ukončete zabíjení tuleňů!

Během dvou měsíců od zahájení Bojkotu kanadských mořských produktů v ČR se k němu připojilo 9 restaurací převážně z Prahy. Cílem bojkotu je přimět kanadský rybářský průmysl k ukončení lovu tuleních mláďat pro komerční účely.

Tento Bojkot probíhá pod vedením organizace The Humane Society of the United States (HSUS, www.hsus.org) již několik let ve Spojených státech amerických a v létě tohoto roku se rozšířil i do Evropy. Kromě Belgie a Nizozemí, kde kanadské mořské produkty odmítá odebírat celkem okolo třiceti restaurací, probíhá bojkot i v ČR, kde jej koordinuje o. s. Svoboda zvířat (www.svobodazvirat.cz). V USA se zatím k bojkotu připojilo přes 5 500 restaurací a obchodů.

"Jsme potěšeni, že i několik českých restaurací vyjádřilo svůj nesouhlas s krutým lovem tuleních mláďat a zavázaly se neodebírat mořské produkty z Kanady," říká Barbora Večlová, koordinátorka Bojkotu kanadských mořských produktů v ČR. "Podniky připojené k Bojkotu jsou pražské restaurace Kampa 14, Pod věží, Da Nico, U sedmi andělů, Černý orel, Café Sahara, Adria-Neptun, U Básníka pánve a mělnická restaurace Diana," Dodává Večlová.

Restaurace, které se připojí k bojkotu, si mohou vybrat, zda se zaváží nekupovat kanadské kr! aby, veškeré mořské produkty z provincií, ve kterých se tuleni loví, nebo mořské produkty z celé Kanady, a to do doby, než Kanada komerční lov tuleňů navždy neukončí. Přibližně 90 % lovců tuleňů/rybářů žije v provincii Newfoundland, kde jsou krabi nejdůležitějším vývozním artiklem. Především na ty je proto Bojkot zaměřen.

Od doby, kdy začal bojkot, dramaticky klesly příjmy z vývozu kanadských mořských produktů, což jednoznačně nutí kanadské rybáře přestat zabíjet tuleně. Příjmy z vývozu krabů do USA klesly od začátku kampaně o více než 750 milionů dolarů. To znamená ztrátu více než 200 milionů dolarů za rok, zatímco komerční lov tuleňů přinesl lovcům např. v roce 2008 výdělek v hodnotě méně než 7 milionů dolarů.

V Kanadě je každým rokem velmi krutým způsobem zabito okolo 300 000 tuleňů grónských. Komerční lov tuleňů zde probíhá na jaře u východního pobřeží. Lov se koná pod silným konkurenčním tlakem, na obrovském území a za nepředvídatelných podmínek. Rychlost a nehum! ánnost je zásadou lovců, kteří se snaží v čase, jejž mají k di! spozici, zabít co největší počet tuleňů. Každý rok upozorňují pozorovatelé lovu tuleňů na týrání: lovci tuleně zaživa stahují z kůže nebo je vláčí po ledu na háku.

V květnu 2009 rozhodl Evropský parlament o zákazu obchodování s tuleními výrobků v EU. Bojkot mořských produktů z Kanady je dalším krokem k definitivnímu ukončení zabíjení tuleňů.

Více informací na: www.protisrsti.cz

Kontaktní osoba: Barbora Večlová
Telefon: 777 835 651
E-mail: infocentrum@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů