Pátek, 19. dubna 2024

Traviči ptáků stále unikají spravedlnosti

Traviči ptáků stále unikají spravedlnosti

Koncem září byla na Voticku nalezena uhynulá samice orla skalního, vypuštěná v roce 2007 v rámci projektu zaměřeného na návrat tohoto kriticky ohroženého druhu do české přírody. Jak se vzápětí ukázalo, samice zemřela velmi krutým způsobem - byla otrávena karbofuranem.

"Je to bohužel jen jeden z mnoha obdobných případů otravy vzácných živočichů, ke kterým u nás dochází," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko. Česká společnost ornitologická, která se problematikou trávení ptáků zabývá v projektu Volná křídla, uvádí, že v České republice tímto drastickým způsobem ročně může zahynout až několik tisíc ptáků - nalezen je však pouze zlomek, přibližně 50 případů ročně. Jen v letošním roce bylo evidováno 15 případů zahrnujících celkem 50 otrávených ptáků, z nichž 8 bylo kriticky ohrožených.

Otrávené návnady (např. kadávery, vnitřnosti, ryby či vejce) jsou kladeny volně v krajině pravděpodobně s cílem likvidace šelem jako je liška, kuna nebo vydra, případně i některých skupin ptáků (zejména krkavcovitých). Obětí otravy se však nakonec stává široké spektrum volně žijících živočichů, především dravců, a to včetně druhů zvláště chráněných, jejichž populace jsou velice nízké a úhyn každého jedince tak představuje závažné ohrožení přežití druhu v české přírodě. Typickým příkladem je orel mořský, pro jehož existenci a šíření je trávení významným limitujícím faktorem.

K trávení živočichů bývají zneužívány různé látky, karbofuran však v tomto směru vysoce převažuje. Jde o vysoce toxický jed, který byl účinnou látkou insekticidů Furadanů a dříve byl v nízkých koncentracích běžně používán v zemědělství na ochranu rostlin, současně však začal být zneužíván i k nelegálnímu trávení živočichů. Situaci bohužel nezměnil ani fakt, že jeho používání bylo loni v celé Evropské unii zakázáno a nelegální je nyní i jeho držení. Traviči však disponují zásobami tohoto přípravku, kterého pro zneužití vůbec není potřeba velké množství - na jednu návnadu postačuje několik kapek neředěného roztoku.

Karbofuran napadá nervovou soustavu a způsobuje celkové ochabnutí svalstva včetně svalů dýchacích. Otrávení živočichové pak umírají velmi drastickým způsobem - udušením za plného vědomí. I jiné zneužívané jedy způsobují krutou smrt. Trávení živočichů je tedy v rozporu nejen se zákonem o ochraně přírody a krajiny, ale i se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a také s trestním zákoníkem, podle něhož je klasifikováno jako několik trestných činů.

Trávení živočichů je velkým problémem nejen v celé České republice, ale i v Evropě. Dopadení viníka je obtížné a u nás z tohoto trestného činu nebyl doposud nikdo usvědčen. Základním předpokladem pro úspěšné odhalení travičů je pečlivé a objektivní vyšetření každého podezřelého případu včetně včasného provedení potřebných analýz a zajištění stop, což se bohužel ve většině případů neděje. "Úspěšné jednotlivých vyšetření případů velmi stěžuje fakt, že je vyšetřují místní oddělení Policie ČR, kde osobní vazby mohou úspěšnému dořešení případů bránit. Vyšetřovatelům navíc chybí metodická pomoc a podpora z ústředí," říká Zdeněk Vermouzek z české společnosti ornitologické.

Ministerstvo životního prostředí a Česká společnost ornitologická se dlouhodobě snaží spolupracovat s Policejním prezidiem s cílem vzájemně provázat činnost všech zapojených složek (Policie ČR, Česká inspekce životního prostředí, Státní veterinární správa) a poskytnout objektivní metodickou podporu policejnímu vyšetřování. "Policejní prezidium nám sice obecně deklarovalo ochotu ke spolupráci, další konkrétně zaměřené výzvy však zatím vyslyšeny nebyly. Bez intenzivní vzájemné spolupráce však lze úspěšné dopadení pachatelů v České republice očekávat jen těžko," uzavírá ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Další informace:
www.orelskalni.cz
www.karbofuran.cz

Kontakt:
Zdeněk Vermouzek, Česká společnost ornitologická, volnakridla@birdlife.cz, tel. 605 578 746

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů