Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekocentrum Koniklec bojovalo proti klíněnce i letos

Ekocentrum Koniklec bojovalo proti klíněnce i letos

V období od 17. září do 7. listopadu 2009 organizovalo Ekocentrum Koniklec sběr listí napadeného klíněnkou jírovcovou. Do boje s tímto škůdcem se stále častěji zapojují samotní občané, přesto dobrovolníci a pracovníci ekocentra naplnili napadeným listím rekordních 645 speciálních papírových pytlů.

Sběr listí probíhal ve vnitroblocích domů na Žižkově, kde jich bylo uklizeno 29, a na Vinohradech, kde se povedlo odstranit listí z 10 vnitrobloků. Vzhledem k tomu, že se během podzimu může vylíhnout 3 - 5 generací škůdce, byl sběr v těchto vnitroblocích prováděn opakovaně v několika etapách. Kukly ve spadaném listí je tam možné zlikvidovat ještě dříve, než se z nich vylíhnou noví motýli znovu napadající strom.

Celá první etapa akce proběhla díky dobrovolníkům z ČSOB, České spořitelny a společnosti Kooperativa, kteří věnovali jeden svůj pracovní den pomoci přírodě. Účast těchto dobrovolníků zajistilo Fórum dárců. Akce proběhla také za podpory MČ Praha 3.

Více se o projektu, ale také o dalších možnostech pomoci jírovcům dozvíte na http://klinenka.unas.cz nebo na webu Ekocentra Koniklec http://csop.koniklec.cz a v jeho ekoporadně ve Chvalově ulici 11 na Praze 3.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů