Čtvrtek, 28. března 2024

Exkluzivní klid hor

Alpské vrcholy severně od Villachu se sice zvedají k nebi docela příkře, ale skalnatou divokost nedalekých Vysokých Taur v sobě nemají.

Exkluzivní klid hor

Korutany, nejjižnější rakouská spolková země, jsou známé jako oblast teplých jezer v létě a lyžařských radovánek v zimě. Členitý terén Gurktalských Alp na severu Korutan ale zůstává tichým, dosud neobjeveným rájem horské turistiky.

Alpské vrcholy severně od Villachu se sice zvedají k nebi docela příkře, ale skalnatou divokost nedalekých Vysokých Taur v sobě nemají. Jde spíš o oblé vrcholky se svahy často pokrytými nádhernými horskými loukami. Nejsou tu ani žádné velkokapacitní turistické resorty a ruch, který hlavně v létě panuje kolem velkých korutanských jezer, jako je Wörthersee nebo Ossiachersee, se zdá být světelné roky daleko.

Za hlavní turistické centrum Gurktalských Alp platí lázně Bad Kleinkirchheim, vysoko položené sídlo (1090 m) v údolí na jižním úpatí hor. Když sem přijedete od východu, brzy spatříte rozlehlý areál jednoho ze dvou zdejších lázeňských komplexů, který nese název Römerbad (Římské lázně).

Římské lázně bez Římanů

Pokud to ale ve vás vzbudí dojem, že zdejších léčivých vod využívali už staří Římané, chyba lávky - nic takového z dosud učiněných nálezů v Kirchheimském údolí nevyplývá. Daleko pravděpodobnější je, že odlehlé a strategicky nevýznamné údolí nebylo pro Římany zajímavé a žádné trvalé osídlení ve starověku tu nevzniklo.

A i ve středověku se člověk do odlehlých a vysoko položených údolí severních Korutan dostával jen pomalu. Kirchheim se písemně zmiňuje v roce 1166 a teprve v roce 1492 nechali mniši z kláštera v Millstattu v místě postavit kapli k ochraně zdejších léčivých pramenů. Kaple byla zasvěcena sv. Kateřině a asi o dvě století později je dokázáno využívání těchto vod k léčivým účelům.

Kaple stojí v Bad Kleinkirchheimu dodnes a její zasvěcení dalo jméno modernímu lázeňskému centru Bad Kathrein, které se nachází nablízku. A tak zatímco Římské lázně jsou římské, jen co se týká napodobeniny "antické" architektury, v druhém případě jméno lázeňského komplexu v souvislosti s historií nelže...

Bad Kleinkirchheim se prezentuje jako rodinné středisko a právě komplexy obou lázní jsou klíčovými body obce, která jako první v Rakousku získala ocenění Alpine Wellness International. Lázeňské komplexy disponují vnitřními i venkovními bazény o teplotě vody až 34 °C, saunami nebo dětskými dovádivými koutky. Hlavní deviza Bad Kleinkirchheimu však spočívá v kombinaci účinků léčivých vod s pobytem v okolní přírodě, která patří k ekologicky nejčistším v celých Alpách.

A je z čeho vybírat: horské hřebeny lemující Kirchheimské údolí převyšují 2000 metrů a příroda na sever od lázní je chráněna v Národním parku Nockberge. Ovšem pokud chcete zažít opravdové nadšení z čistého, nenarušeného horského prostředí, popojeďte z Bad Kleinkirchheimu ještě o pár kilometrů dál k severu. Tady totiž čeká jeden ze skrytých pokladů Alp, sedlo Turracher Höhe.

V nóbl průsmyku

Zatímco panoramatická silnice Nockalmstrasse, protínající Národní park Nockberge, je otevřená pouze v letní sezoně, napříč hlavním hřebenem Gurktalských Alp se můžete vydat bez ohledu na roční období. Není to ale cesta ledajaká: celoročně udržovaná komunikace, která dosahuje nejvyššího bodu v sedle Turracher Höhe (1795 m), patří mezi nejstrmější veřejné silnice Alp. Sklon asfaltu z jižní strany přesahuje 25 procent. Možná budete vzpomínat, kdy že jste to v autě museli naposledy do kopce zařadit jedničku.

Průsmyk Turracher Höhe je jedním z nejodlehlejších koutů rakouských Alp, ale zdejší turistické středisko vystupuje z řady desítek a stovek jiných center i z jiných důvodů. Samotné sedlo je ploché a nevelké jezero Turrachsee obklopuje jen několik hotelů vesměs vyšší třídy - ne nadarmo nese Turracher Höhe pečeť exkluzivního centra.

V zimě tu funguje menší lyžařské středisko s asi dvaceti kratšími sjezdovkami; některé lanovky jezdí i v době, kdy není sníh, a usnadňují přístup na horské hřebeny v okolí. Tím ale "civilizace" končí: hlavní devizou Turracher Höhe totiž zůstává ekologická kvalita zdejší krajiny, která je výjimečná i v celorakouském měřítku. Voda ve zdejších potocích a jezírkách je křišťálově čistá a pohled na šťavnatá rašeliniště nenechá nikoho na pochybách, že pojmy jako "znečištění" či "degradace" tu jsou dosud neznámé.

Prvotní dojem potvrzuje i názor místních expertů na turistiku. "Naším cílem není masový turismus," říká Cornelia Brandstätterová, vedoucí turistického informačního centra na Turracher Höhe, a pokračuje: "Vždyť na Turracher Höhe by se tisíce turistů ani nevešly. Tím, že jsme do jisté míry exkluzivní středisko, se k nám hodně hostů vrací každý rok. Vyžadují klid a pohodu: žádné noční bary ani diskotéky tu nemáme a ani mít nechceme. A když návštěvníci popojdou pár metrů za poslední stavení, octnou se v čisté přírodě, kde zvířata ještě nejsou plachá a kde se dá voda z potoků bez obav pít. Právě tohle chceme zachovat."

Od trojice jezer na holé vrcholy

Krátké seznámení s nenarušenou přírodou na Turracher Höhe nabízí asi dvouhodinový pěší okruh Drei Seen Weg. Jak název napovídá, cesta vede kolem tří jezer - kromě hlavního Turrachsee budete mít na cestě ještě další dvě, nazvaná podle charakteristického zbarvení vody, totiž Schwarzsee a Grünsee (Černé, resp. Zelené).

Podle legendy jsou tato jezera boží slzy uroněné Stvořitelem, který měl být unešen krásou zdejší krajiny; vědecké vysvětlení hovoří o přirozených nádržích vytvořených ledovcem, který se tu nacházel asi před deseti tisíci lety.

Drei Seen Weg vede kolem několika horských rašelinišť a prochází vzácnými porosty horské borovice limby; zdejší limbové lesy jsou největší v celém Rakousku. Vítanou zastávkou může být některá ze salaší, kde můžete ochutnat typickou stravu místních horských sedláků. Salám, špek a místní sýry přistanou na stole na dřevěném prkénku, kousek od vás budou přežvykovat krávy a harmonii horské přírody tu za zvuku zvonců budete cítit každým kouskem těla.

Pohled jako z letadla

Jen mírně náročnější je výstup z Turracher Höhe na vrchol Schoberriegelu (2208 m), který je součástí horského hřbetu táhnoucího se směrem k jihovýchodu, tedy na korutanskou stranu. Asi po půlhodině výstupu se definitivně dostanete nad hranici lesa a pak už nic nebrání kruhovým výhledům - stezka je sice kamenitá, ale strmé stráně kolem vás pokrývají travnaté louky.

Sedlo Turracher Höhe uvidíte pod sebou jako z letadla, západní obzor korunují obvykle liduprázdné vrcholy Národního parku Nockberge s výrazným Rinsennockem (2334 m) a na dohled je i Eisenhut (2441 m), nejvyšší vrchol celých Gurktalských Alp. Za opravdu dobré viditelnosti dohlédnete k jihu až na kopce obklopující korutanská jezera Ossiachersee a Wörthersee včetně hraničních Karavanek.

Za Schoberriegelem pokračujete bez velkého převýšení přes Gruft (2232 m) a pak sejdete po horské rozsoše k jihu až k chatě Obere Vastlhütte s možností občerstvení. Závěr cesty zpět na Turracher Höhe vede lesem po vrstevnici. Na celý okruh potřebujete asi tři a půl hodiny.

Kde to je
Lázně Bad Kleinkirchheim leží v Korutanech, asi 65 km od Klagenfurtu. Vzdálenost z Prahy je 550 km.

Jak se tam dostat
Autem
Do Bad Kleinkirchheimu vede silnice od jezera Millstätter See; z dálnice Tauernautobahn (A 10) vyjeďte u Spittalu nad Drávou. Počítejte se sedmi hodinami jízdy z Prahy.

Kde se ubytovat
Hotel Hochschober
Luxusní hotelový zážitek připraví Hotel Hochschober na Turracher Höhe. Za all-inclusive pobyt zaplatíte od 130 _ na osobu a den.
Více na www.hochschober.at.

Kolik stojí lyžování
Bad Kleinkirchheim/St. Oswald
V hlavní sezoně, která zde trvá od prosince do dubna, zaplatí dospělý za jednodenní skipas 39 eur, šestidenní přijde na 189 eur. Najdete tu 77 km červených, 18 km modrých a 8 km černých sjezdovek. Nadmořská výška se pohybuje mezi 1100 až 2050 m.

Užitečné internetové stránky
www.badkleinkirchheim.at rozcestník střediska bad kleinkirchheim
www.turracherhoehe.at stránky oblasti Turracher Höhe
www.korutany.com portál o turistice v Korutanech (česky)

Akce
Vánoční trhy
Tradiční vánoční a adventní trhy začínají v lázních Bad Kleinkirchheim i v korutanské metropoli Klagenfurtu.

21
listopad
sobota

Cesta vedoucí z průsmyku Turracher Höhe patří mezi nejstrmější veřejné silnice Alp. Sklon asfaltu tu z jižní strany přesahuje 25 %.

V zimě
Většina sjezdovek v Bad Kleinkirchheimu je červených, největší chloubou střediska je ale černá sjezdovka Weltcupabfahrt Franz Klammer.

Lákavé Přívětivé klima, nádherná jezera a hory - Korutany (vpravo). Přitažlivé Korutany jsou jednou z nejkrásnějších rekreačních oblastí střední Evropy. Výlučné Jezero Turrachsee obklopuje několik hotelů většinou vyšší třídy (vlevo). Pod dohledem obrů Málokterá země v Evropě nabízí pro horská kola takové podmínky a kulisu jako Rakousko.Stop masám "Žádné noční bary ani diskotéky tu nemáme a ani mít nechceme." (Turracher Höhe)

AUTOR: Štěpán Vítek

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů