Pátek, 29. března 2024

Územní rozhodnutí pro dálnici D1 u Přerova je nezákonné

Územní rozhodnutí pro dálnici D1 u Přerova je nezákonné

Krajský úřad přiznává své selhání v roce 2006

Dětí Země obdržely od Krajského úřadu Olomouckého kraje rozhodnutí, v němž jim zamítl jejich žádost o zahájení nového územního řízení pro dálnici D1-0136 v úseku Říkovice - Přerov. Neobstál totiž jejich důvod o nově zjištěných biotopech zvláště chráněných druhů živočichů, pro které je nutné před vydáním územního rozhodnutí získat výjimku ze zákona. Krajský úřad i stavební úřad v Přerově o těchto biotopech věděly již v roce 2006 z přiložené dokumentace. Současně tím ale přiznává, že o územním rozhodnutí rozhodl nezákonně, když ho v odvolacím řízení nezrušil, neboť výjimky nebyly povoleny.

"Je to pro nás nečekané překvapení, že se nám krajský úřad přiznal k tomu, že selhal, když územní rozhodnutí celé pečlivě nepřezkoumal a v rozporu se zákonem ho potvrdil," vysvětluje Miroslav Patrik z Dětí Země.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny a mnoha rozsudků soudů nelze vydat žádné rozhodnutí, podle kterého by došlo ke škodlivému zásahu do biotopů zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Tato podmínka se týká i územního rozhodnutí.

"Bohužel jsme tehdy v odvolání proti územnímu rozhodnutí předložili jiné námitky, neboť nás ani ve snu nenapadlo, že by Ředitelství silnic a dálnic ČR riskantně podalo žádost o jeho vydání, přestože dálnice škodlivě zasahuje do těchto biotopů a že by si toho stavební úřad i krajský úřad nevšimly," vzpomíná Patrik.

Podle něho tak pokus investora, že se mu podaří získat územní rozhodnutí pro dálnici D1-0136 bez rozhodnutí o výjimkách vyplatila, neboť až nyní o nich probíhají patřičná správní řízení.

Krajský úřad v Olomouci postupoval nezákonně i při vydání územního rozhodnutí pro navazující úsek dálnice D1-0137 Přerov - Lipník nad Bečvou. Zde se ovšem Občanskému sdružení Krajina Dluhonice podařilo se svou žalobou uspět, neboť Krajský soud v Ostravě svým rozsudkem ze dne 16. 8. 2007, č.j. 22 Ca 236/2007-94 územní rozhodnutí zrušil, neboť před umístěním tohoto úseku nebyl proveden biologický průzkum.

Potřebné kontakty:

KÚ Olomouckého kraje, odbor strategického rozvoje kraje - telefon 585 508 325

Poznámky k tiskové zprávě:

1) Děti Země navrhly nové územní řízení pro D1 u Přerova (TZ, 29.05.09)
www.detizeme.cz

2) Sdružení z Dluhonic vyhrálo spor o dálnici D1 u Přerova (TZ, 26.09.07)
www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů