Pátek, 29. března 2024

Rostlina s příběhem - fotografie z pozoruhodného světa rostlin

Rostlina s příběhem - fotografie z pozoruhodného světa rostlin

Národní zemědělské muzeum Praha a Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., pořádají výstavu ve dnech 27. 11. 2009 - 3. 1. 2010

Výstava představuje vítězné práce netradiční fotografické soutěže vyhlášené ve spolupráci s dalšími akademickými institucemi, mj. odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR, v. v. i. a Ústavem molekulární biologie rostlin, který je součástí Biologického centra AV ČR, v. v. i. Vědci i amatérští milovníci přírody do soutěže v průběhu tohoto roku zasílali fotografie rostlin doprovázené stručným komentářem, jak a čím je zobrazená rostlina zajímavá. Cílem soutěže a výstavy vítězných příspěvků je seznámit veřejnost s pozoruhodnými biologickými "příběhy" z rostlinné říše.
Rostliny jsou krásné - s tím jistě souhlasí každý, kdo rád chodí přírodou. Jsou navíc i mimořádně zajímavé. Rostliny se vyvíjejí, reagují na podněty z okolí, umí se bránit proti chorobám či býložravcům. Tyto jevy studuje mnoho vědců na celém světě. Čeští badatelé přitom v některých oborech patří ke světové špičce. Výsledky tohoto výzkumu bohužel zatím zůstávají poněkud stranou zájmu veřejnosti. Je to paradoxní, protože rostlinám doslova vděčíme za život. Kdyby na Zemi nebyly, nejenže bychom se nemohli o víkendu projít lesem nebo loukou, ale především bychom neměli co jíst.
Pracovníci Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky, v. v. i. (ÚEB) se snaží podivuhodný svět rostlin nejen zkoumat, ale zároveň také přibližovat lidem. Proto v roce 2009 iniciovali vyhlášení II. ročníku poněkud netradiční fotografické soutěže nazvané "Rostlina s příběhem".
"Nechceme uspořádat jen další fotosoutěž, jakých jsou desítky. Chceme, aby se lidé zároveň zamýšleli nad rostlinami, které fotografují. Proto musí ke svému do soutěžnímu snímku přidat krátký příběh - napsat, čím je zobrazená rostlina upoutala, případně čím je významná pro člověka, vědu nebo ochranu přírody," říká doktor Jan Kolář z ÚEB, který soutěž vymyslel. A dodává: "Popularizace vědy je obvykle jednosměrná; seznamujeme laiky s vědeckými poznatky. Podle mne to však nestačí. Proto bychom rádi vtáhli veřejnost takříkajíc do hry. Věříme, že tímto projektem povzbudíme zájem o rostlinnou biologii, o práci vědců v laboratoři i v terénu."
Nejlepší fotografie z letošního ročníku fotosoutěže "Rostlina s příběhem" byly poprvé vystaveny během Týdne vědy a techniky (2. - 6. 11. 2009) v hlavní budově Akademie věd České republiky na pražské Národní třídě. Národní zemědělské muzeum Praha, jako jeden z partnerů fotosoutěže, poskytlo nyní pro tuto prestižní akci své prostory v 1. patře budovy v Kostelní 44, Praha 7 - Letná. Možnost shlédnout tuto výstavu budete mít denně, s výjimkou pondělí, vždy od 9 do 17 hodin.

Podrobné informace o soutěži naleznou zájemci na internetové stránce fotopribeh.avcr.cz

Kontakty:
Mgr. Lubomír Maršík, NZM Praha - PR/MARKETING, tel. 220 308 382, e-mail: lubomir.marsik@nzm.cz
Jan Kolář, Ph.D., Ústav experimentální botaniky AV ČR, tel.: 225 106 414, e-mail: kolar@ueb.cas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů