Pátek, 29. března 2024

V Ústí se představí Voda, Moře a Oceány

V Ústí se představí Voda, Moře a Oceány

Letos, ve dnech 24. až 26. listopadu 2009, organizátoři opět přivítají tvůrce filmových dokumentů, odborníky z oblasti ochrany přírody, ekology, novináře, potápěče, fotografy, ale hlavně filmové fanoušky z celé České republiky.

V tomto roce budou festivalové projekce probíhat jednak v ústeckých klubech Mumie, RelaKs, Music Club Doma, La Rue a Circus a také v atraktivním pražském areálu "Mořský svět". Tam také proběhne slavnostní vyhlášení vítězných snímků. Otázky spojené s festivalem i s vlastní tvorbou jsme položili fotografovi Lubomíru Pospěchovi, který s fotoaparátem navštívil řadu zajímavých zemí, jako je Asie, Indonésie, Arabské Emiráty či Severní i Střední Ameriku.

O: Co Vás vedlo vůbec k fotografování a co nejraději fotíte na suchu i kolem vody?

Fotografování je droga a od prvního vlastního fotoaparátu ve 13 letech jsem se této závislosti už nezbavil. Pro biologa je samozřejmě fotografie jeho pravou rukou.

O: Bylo hodně těžké přejít od klasické fotografie k digitální?
Asi ano a vlastně mne k tomu přinutil náš syn Alexandr, kterého okamžitě nadchla práce s digitální výbavou, tak se stále mám od koho učit.

O: Co je potřeba zvládnout, aby snímky krajiny odpovídaly tomu, co jste chtěl divákům ukázat?
Fotografie musí být nositelem příběhu či zvláštní atmosféry.

O: Vlastníte docela velkou biologickou rezervaci, pracujete na její údržbě, fotíte, vystavujete, přednášíte studentům a veřejnosti, publikujete, vedete odborné výzkumy. Jak to vše jde dohromady a jak se to dá zvládnout?
Občas to nejde, ale jsem nesmírně štastný, že z pozice biologa, který při cestování vlastně vytrhával poznatky z jejich prostředí, jsem v pozici biologa, který vlastníma rukama kus bělokarpatské krajiny upravuje. Žiju uvnitř přírody, rostliny, hmyz, živočichové vlastně přicházejí za mnou. Neopakovatelný pocit!

O: Jak dlouho pracujete na dokumentu, který potom chcete přihlásit do festivalu či na jinou soutěž?
Fotograf nemůže být nikdy spokojený, takže mnohdy stejné motivy zachycuji vícekrát a roky po sobě a některé snímky se objeví jako blesk z čistého nebe.

O: Festival má letos pět let. Myslíte si, že přežije i příští rok plný úsporných "balíčků"?
Lidi mají rádi hezké věci a hezké zážitky a festival je musí připravit.

O: Co byste poradil začínajícímu zájemci o fotografování přírody?
Neprohlížet si dlouho výkladní skříně s fotoaparáty, popadnout slušný foťák a s pokorou vstoupit do krajiny a přírody, vnímat, fotit a učit se.

ptala se Iva Opravilová

usti.naseadresa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů