Pátek, 19. dubna 2024

Benefiční aukce pro přírodu se po úspěšném začátku přesouvá na internet

Benefiční aukce pro přírodu se po úspěšném začátku přesouvá na internet

Ode dneška do půlky prosince mají milovníci umění, přírody, ale i ti, kteří chtějí potěšit sebe nebo své blízké neobvyklým dárkem, možnost získat originální dar díky internetové benefiční aukci pro přírodu.

Do 16. prosince bude na internetových stránkách www.aukceproprirodu.cz probíhat internetová aukce ve prospěch přírody. Aukce, jejíž výtěžek je určen na záchranu starých a krajových ovocných odrůd, navazuje na benefiční aukci, která proběhla v reprezentativních prostorách Nové radnice v Brně 23. listopadu 2009 a díky níž se již podařilo získat 255.000 Kč.

Akci pořádá ekologická Nadace Veronica. Díky vstřícností více než stovky umělců se podařilo letos získat přes 250 výtvarných děl. Jedná se o originály předních českých výtvarníků, díla začínajících umělců i drobnosti od studentů výtvarných škol a nadšených amatérů. "Každoročně nás příjemně překvapí, kolik tvůrců je ochotno darovat své dílo ve prospěch ochrany přírody. Pokaždé se snažíme najít téma, které je potřebné a zároveň pro dárce i kupující snadno pochopitelné. Tentokrát se ti, kteří aukci podpořili, stanou Kmotry vybraných starých krajových odrůd", uvedla jedna z organizátorek aukce Zuzana Galle.
Část děl získala svého majitele už v pondělí na večerní aukci - přes počáteční obavy organizátorů se částka vyšplhala do překvapivé výšky. Značnou zásluhu na tom měla díla nestorů českého umění - Miroslava Šnajdra, Vlastimila Zábranského a Olbrama Zoubka. Díla, která svého kupce nenašla, a mnohá další si mohou lidé nyní vydražit na internetu.

Benefiční aukce se konala již posedmé. Zisk z letošní aukce je určen na záchranu starých a místních ovocných druhů v Bílých Karpatech. Právě zde má ovocnářství dlouhou tradici, nyní ale začínají původní odrůdy mizet. Kvůli jejich zachování je v obci Hostětín již několik let budován ukázkový sad. "Díky výtěžku z aukce bude umožněna výsadba dalších starých ovocných odrůd, naučná stezka a péče o sad ekologickým způsobem," potvrdila Jana Tesařová z Centra Veronica Hostětín. Sad již nyní navštíví kolem 5000 lidí ročně.

"Tradice Benefiční aukce Nadace Veronica vznikla v roce 2003 jako snaha získat peníze na záchranu stoletého jedlobukového lesa," připomněla ředitelka Nadace Veronica Jasna Flamiková. Výtěžek z aukcí byl každoročně pečlivě využit. V loňské aukci bylo vydraženo kolem sto třiceti děl za celkovou částku téměř 360 000 kč. Peníze získalo Sdružení Krajina z Počítek u Žďáru nad Sázavou, které je použilo na výkup několika cenných pozemků. Ty byly vykoupeny například v přírodní rezervaci Niva Doubravy na Havlíčkobrodsku. O pozemky je nadále pečováno každoročním tradičním kosením.



Kontakt:
Ing. Zuzana Galle, Nadace Veronica, 776 662 688

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů