Pátek, 19. dubna 2024

Naučné stezky na Vsetínsku nabízejí historické zajímavosti i krásnou přírodu

Naučné stezky na Vsetínsku nabízejí historické zajímavosti i krásnou přírodu

Krajina kolem Horní Lidče na Vsetínsku zůstává zatím pro turisty ve stínu beskydských hor a skiareálů, skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm či Pusteven. Přitom málokde najdete tak panenskou přírodu a tolik historických zajímavostí. S novou rozhlednou je k objevování tohoto koutu Valašska o důvod víc.

Nová rozhledna Vartovna byla otevřena 17. listopadu. Postavili ji podle návrhu architekta Ivana Bergmanna. V jejím okolí vzniklo i šest naučných stezek. Než napadne sníh, vyrazte si sem na procházku nebo i cyklistický výšlap. A až nasněží, můžete si stezky "projet" na běžkách.

Z rozhledny Vartovna je výhled na Beskydy i Slovensko.

FOTO: Archiv obecního úřadu Seninka

Rozhlednu Vartovna najdete na kopci nad obcí Seninka, zhruba třicet kilometrů od Zlína a pět od Vsetína. Železná věž je vysoká 37 metrů. Je odsud krásný výhled na Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy i Slovensko.

Kolem Vartovny vytyčili ochránci přírody hvězdicovitou síť naučných stezek o délce 34 kilometrů, což je v kraji rozsahem unikát. Dostanete se po nich i na Slovensko k "partnerské" rozhledně na Tlstej hore (Tlustá hora), která byla budována souběžně v rámci dotovaného evropského programu přeshraniční spolupráce.

Obě rozhledny stojí shodně 651 metrů nad mořem. Zatímco Vartovna sloužila v minulosti jako strážní hora, na níž se zapalovaly varovné ohně při blížícím se nebezpečí, na Tlstej hore stála kdysi rakousko-uherská rozhledna, která prý sloužila i k vojenským účelům.

Čertovy skály

Čertovy skály

FOTO: Martina Žáčková, Právo

Stezky vedou do okolních obcí a přibližují místní přírodní zajímavosti, pamětihodnosti i dramatické historické události. Právě Valašsko patřilo za druhé světové války k místům s nejsilnějším protifašistickým odbojem a stezky spojují několik míst s tragickou historií - osady a pasekářské usedlosti vypálené německými trestními oddíly Ploštinu, Prlov, Vařákovy a Oškerovy paseky či Juříčkův mlýn.

Nejde přitom o oslavné připomínky partyzánů jako spíš prostých pasekářů, kteří byli za svou více či méně dobrovolnou pomoc partyzánům drasticky trestáni. Ochránci přírody z Valašského Meziříčí koncipovali informační tabule podél stezek tak, aby pomohly demytizovat "oficiální verze" dávných událostí, jež vznikly za minulého politického režimu.

Odhalují dříve neznámé či utajované historické souvislosti. Nechte se zavést i k jiným zajímavostem. V okolí stojí vzácné lidové stavby, třeba roubené Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné z roku 1748, asi nejzachovanější stavba svého druhu v kraji. Při její prohlídce vás nadchne pečlivě udržovaný historický interiér.

Mikuláštíkovo fojtství

Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné je považováno za nejzachovalejší lidovou stavbu v kraji, která dodnes stojí v autentickém prostředí. Starají se o ni potomci dřívějších fojtů.

FOTO: Martina Žáčková, Právo

V Jasenné se dozvíte i něco o portášské tradici, pasekářském způsobu života nebo o tom, proč se dříve ve vesnicích vysazovaly stromy těsně u chalup.

V Senince zase můžete navštívit sirný pramen a místo, kde se zastavil císař František Josef II., u Pozděchova lesy, v nichž se dodnes vyskytuje medvěd a rys, v Liptále, který je rodištěm slavného valašského kreslíře a spisovatele Jana Kobzáně (mimochodem i autora světoznámé ochranné značky firmy Baťa), se seznámíte s památnými stromy.

U Lidečka oceníte sakrální památky v krajině. Poblíž jedné z nich se prý dodnes zjevuje bezhlavý kurucký jezdec.

Cestou se můžete zastavit i v muzeu motorek v Senince, je otevřeno teprve měsíc, ale už si ho stihly prohlédnout stovky návštěvníků.

Cestou se můžete zastavit i v muzeu motorek v Senince, je otevřeno teprve měsíc, ale už si ho stihly prohlédnout stovky návštěvníků.

FOTO: Martina Žáčková, Právo

Až vám bude venku zima, navštivte ještě další místní unikát - nedávno zpřístupněné První valašské motomuzeum v Senince. Kousek od autobusové točny si ho otevřel místní fanoušek Miroslav Tomanec. Ukazuje v něm svou sbírku devíti desítek strojů z různých období 20. století.

Otevřeno je o víkendech od 10 do 16.30 hodin, jindy po domluvě na telefonu 603 260 001.

Martina Žáčková, Právo

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů