Pátek, 19. dubna 2024

Vánoční dárky bez krutosti aneb zodpovědný spotřebitel

Vánoční dárky bez krutosti aneb zodpovědný spotřebitel

Žijeme v komerční době, kdy jsme doslova zavaleni záplavou zboží a reklam, často klamavých. V předvánočním čase tento trend každoročně ještě graduje. Někdy není pro spotřebitele lehké se v obrovském množství nabízených výrobků zorientovat a nepodpořit společnosti, kteří v rámci výrobního procesu svého zboží nezpůsobují týrání zvířat. Přitom právě zodpovědný nákup je jedna z forem, jak se aktivně zapojit do ochrany zvířat. Připravili jsme proto pro eticky smýšlející spotřebitele malý návod, jak si vybírat zboží s co možná největším respektem ke zvířatům.

Móda bez krutosti aneb jak se vyhnout kožešinám
Kdo nechce na svých vánočních nákupech podpořit krutý kožešinový průmysl, kvůli němuž každoročně na světě zahyne více než 88 milionů tzv. kožešinových zvířat, měl by se řídit pravidlem "nekupovat žádné kožešiny." Tato rada se na první pohled může zdát triviální, skutečnost je ovšem mnohdy složitější.
Kožešiny dnes na pultech obchodů naleznete především v podobě tzv. trimů (lemů bund, obuvi apod.), jejichž přítomnost na oblečení lze snadno přehlédnout.
Většinu světového trhu s kožešinami dnes zásobuje Čína. V této zemi dosud neplatí žádné zákony na ochranu zvířat a zvířata (včetně koček, psů nebo například psíků mývalovitých) jsou zde chována i zabíjena za otřesných podmínek, mnohdy stahována z kůže zaživa. Objevily se případy, kdy byla pravá kožešina z Číny falešně označena jako umělá. Nedoporučujeme proto příliš důvěřovat cedulkám na oblečení -- vhodnější je, pokud si spotřebitel sám prověří, zda se jedná o pravo! u či umělou kožešinu. V tom může pomoci náš průvodce, který je volně k dispozici na odkazu http://www.protisrsti.cz/dokumenty/Pruvodce_Jak%20rozpoznat%20pravou%20kozesinu.pdf.
Nejjednodušší však je nakupovat pouze u obchodníků, kteří se zapojili do celosvětového certifikačního programu Obchod bez kožešin, a zavázali se tím, že ve svých obchodech nebudou prodávat žádné produkty obsahující pravou kožešinu. V těchto obchodech proto nehrozí, že by si zákazník výrobek s pravou kožešinou omylem zakoupil. Jejich aktualizovaný seznam je umístěn na adrese www.obchodbezkozesin.cz.

Krása bez krutosti
Zodpovědný spotřebitel by měl být ostražitý také při nákupu kosmetiky. Ačkoli je v EU zakázáno testování kosmetických výrobků i složek na zvířatech, obsahuje tento zákaz několik výjimek, a proto mohou být složky používané v kosmetice z části stále testovány na zvířatech. Mnoho výrobců vydává prohlášení ohledně netestování na zvířatech, často ale mají na mysli jen konečné výrob! ky a nadále používají složky, při jejichž testování byla použi! ta zvířa ta.
Kdo chce mít jistotu, že kvůli jeho vánočnímu dárku netrpěla zvířata, měl by upřednostnit výrobky s certifikátem Humánní kosmetický standard (HCS). Jedná se o jediný mezinárodně uznávaný certifikát, který zaručuje, že jak finální výrobky, tak jejich jednotlivé složky nebyly testovány na zvířatech. Pouze logo znázorňující králíka s hvězdami je platnou značkou tohoto certifikátu. Mezi společnosti s HCS patří např. The Body Shop, Freeman, L´Occitane, Manufaktura, Marks & Spencer nebo Mary Kay. Seznam všech značek s HCS pravidelně aktualizujeme na webových stránkách www.netestovanonazviratech.cz.

Zvíře jako vánoční dárek
Není snad ani třeba připomínat, že živé zvířátko není ani trochu vhodným dárkem pod stromeček. Vlastnictví živého tvora je závažný krok. Každý by si jej měl zvolit sám, na vlastní zodpovědnost a na základě znalosti daného živočišného druhu. Ani pro děti, které si zvíře často přejí, není vhodným dárkem pod stromeček. Mnoho těchto zvířat každoročně! po vánočních svátcích končí
v záchranných stanicích a útulcích.
Těm, kdo již živé zvíře vlastní a chtějí jej o Vánocích obdarovat nějakým pamlskem, nedoporučujeme nákup tohoto zboží ve zverimexech, kde jsou chována a nabízena k prodeji živá zvířata. Zvířata v těchto obchodech trpí velkým stresem, nedostatkem prostoru, denního světla atd.

Děkujeme všem, kterým není lhostejné utrpení zvířat, a přejeme Vám příjemně strávené Vánoční svátky.

Více informací najdete na www.svobodazvirat.cz.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp, tomas.popp@svobodazvirat.cz, 777 239 808.


Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 777 239 808
E-mail: tomas.popp@svobodazvirat.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů