Čtvrtek, 28. března 2024

Kormoráni a vydry loni způsobili rybářům na Vysočině vyšší škody

Kormoráni a vydry loni způsobili rybářům na Vysočině vyšší škody

Rybáři na Vysočině loni vyčíslili škody, které jim způsobili chránění kormoráni velcí a vydry říční, na více než 2,8 milionu korun. Vyšší náhradu požadovali od státu jen před čtyřmi lety. Zatímco dřív se stížnosti týkaly spíš vyder, v posledních letech se zvyšuje objem ryb, který v rybnících uloví migrující hejna kormoránů. Podle údajů krajského úřadu dostalo v minulém roce náhradu škod 73 chovatelů ryb.
Škody, které působí vydry, v posledních pěti letech pravidelně převyšují jeden milion korun. Rybáři uvádějí, že kromě lovu jim tato zvířata také ruší ryby v zimě. Náhrady za hodování kormoránů se v kraji oproti roku 2005 více než zdvojnásobily na loňských 1,4 milionu korun; hejna se u rybníků objevují na jaře a na podzim. Větší škody než dřív loni způsobila také Kinskému rybářství ve Žďáru nad Sázavou. "Bylo to dáno rapidním nárůstem počtu ptáků i tím, že se zdrželi delší dobu, prakticky až do konce listopadu," popsal podzimní situaci vedoucí rybářství Petr Kulhánek.
Počty vyder jsou na Vysočině delší dobu stálé, podle ochránců přírody se nedá mluvit o jejich přemnožení. "Populace odpovídá podmínkám prostředí," konstatoval Václav Hlaváč z havlíčkobrodské agentury ochrany přírody a krajiny. Působení migrujících kormoránů podle něj hodně závisí na klimatických podmínkách v celé Evropě. Hejna se stěhují na rybníky, které ještě nejsou pod ledem. "Pokud je mírná zima, mají nabídku mnohem širší, protože je řada nezamrzlých nádrží a škody jsou rozptýlenější," uvedl.
Ze státního rozpočtu se poskytují náhrady za škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy, mezi něž patří i bobr evropský, rys ostrovid, medvěd hnědý, los evropský a vlk. Zákon o náhradách škod má alespoň z části mírnit konflikt mezi zájmy ochránců přírody a vlastníků pozemků, rybníků a domácích zvířat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů