Pátek, 19. dubna 2024

Berlínské přírodovědecké muzeum slaví. K výročí dostalo známku

Berlínské přírodovědecké muzeum slaví. K výročí dostalo známku

Berlín - Největší německé přírodovědecké muzeum v Berlíně slaví 200 let od svého vzniku. Ústav patří mezi pět největších na světě a ke svému výročí dostal od německých úřadů na pohled nenápadný dárek - speciální poštovní známku. Vedení muzea takový dárek moc uvítalo. "Poštovní známka je pro nás ale to nejlepší. Rozšíří se snadno mezi lidi," vysvětluje zástupce ředitele muzea Ferdinand Damaschun.

Každý návštěvník muzea si podle Damaschuna přijde na své. "Moje nejmilejší jsou minerály - většinou jen takové drobné, zdánlivě nepodstatné věci," dodává. V temných zákoutích i nablýskaných vitrínách se zabaví vášnivý mineralog i hledač kuriozit. Variace na téma člověk a příroda včera i dnes na skoro sedmi kilometrech čtverečních výstavní plochy. Od vážky po hrocha - za každého počasí, pěkně zblízka a bez rizika kousnutí.

Muzeum opečovává přes 30 milionů exponátů. Jeden výstavní kousek ale nepřehlédne žádný návštěvník. Kostra brachiosaura totiž nemá ve světě obdoby. Nález ze začátku 19. století doputoval do Německa z dnešní Tanzanie. Nedávno se mu dostalo komplexní péče. Skoro 13 metrů vysoký a 23 metrů dlouhý miláček muzea je logicky i hlavním hrdinou nové známky. Tou ale slavení nekončí.

"Máme tu ještě jedno křídlo poškozené za války, které se poslední tři roky přestavovalo a na podzim by se mělo slavnostně otevřít. Dřív bylo muzeum taková spící krasavice. Byli jsme ve východním Německu, měli problémy s materiálem na opravy," vysvětluje pracovnice muzea Gesine Steinerová. Ty doby jsou už pryč, a zhruba půl milionu návštěvníků ročně si tak může v klidu prohlížet velkoryse spravované sbírky.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů