Čtvrtek, 28. března 2024

Život na jezeře

Kambodžské jezero Tonlesap slouží jako jedna z hlavních dopravních tepen země. Kromě lodí najdete ale na jeho hladině i celé plovoucí vesnice.

Život na jezeře

Na hausbótech tu ordinují lékaři, prodávají se televize a obchoduje se s rybami. Pokud stoupne či klesne voda, vesnice se jen posune o pár desítek metrů.

Jako bájný český Říp se v Kambodži nad rovinou jezera Tonlesap tyčí osamocená oblá hora. Jen místo Labe a Vltavy se na jejím úpatí rozlévá klidná hladina největšího jezera v jihovýchodní Asii. Hora vysoká 487 metrů nese jméno Kulen.

Možná stejnou cestou, kterou se dnes ubírají turisté od přístaviště u břehů jezera do města Siem Reap, putovali už před mnoha sty lety obchodníci, rybáři i králové do blízkého sídla starověké khmerské říše Angkoru. Jeho jakoby právě opuštěné paláce a chrámy leží od výše zmíněného turistického centra coby kamenem dohodil.

Podobně jako kdysi i nyní přístup k přístavu lemují krámky se vším možným a pokřikující prodavači. Jen místo koní a vozů tažených buvoly tu vrní mrštné, většinou japonské skútříky, které Kambodžané používají snad více než své nohy. Pokud na ně ovšem mají - podle prodeje benzinu do dvoulitrových plastových lahví se zdá, že si ho nemůže dovolit hned tak každý.

Není proto divu, že vodní doprava, také vzhledem k ubohému stavu kambodžských silnic, je i v moderní době v Kambodži stále oblíbená. Z jezera Tonlesap lze obrazně bez vykročení nohou na souš objet třeba celou zeměkouli. Stejnojmenná řeka, která z něho vytéká, se totiž vlévá do asijského veletoku Mekongu, jehož proslulá delta v jižním Vietnamu ústí do Jihočínského moře.

Po vodě kamkoliv

Ze Siem Reapu se běžně vyplouvá do hlavního města Kambodži Phnompenhu, i když někdy poněkud bizarními loděmi, které mnohdy připomínají spíše archu Noemovu. Že doprava oběma směry pokračuje ještě dále, dokazují siemreapským přístavištěm proplouvající čluny naplněné po okraj rodinkami s kuželovitými slamáky. I na dálku tak poznáte, že jde o Vietnamce. Jejich obchodní talent známe i z Česka, ale před kuráží, s jakou se vydávají na stovky kilometrů dlouhou pouť proti proudu mohutného veletoku Mekongu, lze jen smeknout.

Svým způsobem i Mekong jezero Tonlesap svou vodou napájí. Jak je to možné? Řeka Tonlesap sice vtéká do Mekongu, ale jeho hladina se v období letních monzunových dešťů značně zvedá, takže překoná proud rovinatého jezerního přítoku a nahrne se do mělké tonlesapské pánve. Plocha jezera se v té době značně zvětšuje, až čtyřnásobně, na více než 12 tisíc čtverečních kilometrů. Tohoto přírodního cyklu na jezeře Tonlesap si vtipně všímá kambodžské přísloví: "Když voda stoupá, ryby jedí mravence. Když voda ustupuje, mravenci jedí ryby."

Pohybu vody nahoru a dolů se přizpůsobuje vše. Nejen život rostlin a zvířat, ale i lidí. Rybáři, kteří mají užitek z rybami bohatých vod jezera Tonlesap už věky věků, žijí proto jednoduše celý život na hausbótech, z nichž vytvářejí celé plovoucí vesnice. Ty se podle stavu hladiny přesouvají dále od břehu či blíže k němu.

Školy na hausbótech

Jednu lze vidět hned u přístaviště v Siem Reapu, místní jí říkají Tomketilé. Na vodě plavou školy, ordinace lékařů i sádky, jež jsou nejdůležitějšími obchodními centry, na nichž životy rybářů závisí. Jejich hlavními pracovními nástroji jsou často jen jednoduché dřevěné čluny. Tvarem připomínají prehistorická plavidla vytesávaná z jednoho kmene. Na běžný denní lov vyráží celá rodina. Zatímco muž loví, žena se na loďce stará o nejmenší děti a připravuje jídlo na otevřeném ohni.

Bydlet na břehu by pro rybáře bylo nepraktické, v některých obdobích přímo nemožné. V květnu, kdy začíná monzunový vodní příval z nebes, všudypřítomné bahno jezero prakticky zcela izoluje od okolí. Za hranicí zátopového pásma a pobřežních mokřadů však život v okolí jezera bují celoročně. Všude tam, kam oko pohlédne, je jen rýže a rýže. Poučná, pro turistu však nepříliš záživná podívaná, snad jen mimo období sadby a sklizně.

Poněkud rušněji se žije u břehů menších řek vlévajících se do jezera Tonlesap, hlavně v jeho severozápadním cípu. Jedna z řek tu také protéká starodávným Angkorem. Cestovatel zmožený rozlehlostí prohlídky zřícenin historického města v džungli si může udělat příjemnou změnu plavbou z nedalekého přístaviště u Siem Reapu. Zamířit se dá k některé z plovoucích vesnic rybářů, do biosférických rezervací, jež skýtají ráj ornitologům, nebo cestou po řece do druhého největšího města Kambodži, Battambangu.

Battambang měl a má vůbec výjimečné postavení v rámci země. V historii toto území svými vpády ovlivňovali Thajci, ve století kolonialismu pak tón určovali Francouzi. Jejich elegantní panská sídla (takzvané mansions), která se vyklánějí nad nábřežím, rozhodně stojí za prohlídku. V Battambangu se jich zachovalo v dobrém stavu kupodivu celé nábřeží. Paláce leží u tamní řeky Sangker, po níž lze připlout od Siem Reapu.

Rýže a drahé kameny

Někdejší rozsáhlá koloniální přítomnost v Battambangu dává tušit, že i sem by se mohla po těžkých dobách společenských změn, jež Kambodža v minulých desetiletích prožila, vrátit prosperita. Prozatím ale získá návštěvník města hlavně dojem, že jde snad o město mobilních telefonů, což překvapeným cizincům zvláště mladší kambodžská generace s pobavením potvrzuje. Reklamy mobilních operátorů jsou snad na každém rohu. Na památky a turistické atrakce je ale jinak Battambang celkem chudý, snad kromě širšího okolí s pozůstatky khmerské říše.

Ve městě samotném zaujme sídlo guvernéra s kanónem a na konci pomyslné procházky k němu pak asi cizincům nejpříjemnější australský bar pro odpolední posezení na dřevěné verandě s výhledem na řeku. Komu se zastýská po domově, naservírují mu i hamburger.

Oblast Battambangu, zejména jihozápadně položené město Pailin, živila v době občanské války s Rudými Khmery toto původně maoistické hnutí vývozem vzácného dřeva a drahých kamenů (rubíny a safíry) z okolních kopců. Hlavní chloubou Battambangu je ale rýže: zdejší oblast je nazývána "rýžovou mísou Kambodži".

Buddhisticky klidní řidiči

Pojďme ale zpět k cestovním zážitkům. Nejvíce asi uvízne v paměti samotná cesta do Battambangu nebo z něj po řece. Pokud se vyplouvá ze Siem Reapu, nejčastěji se turistům objednávkou v hotelu dostane lístek na rychlé menší motorové čluny, které zkrátí méně záživný úsek přes pláň hladiny jezera Tonlesap k ústí řeky Sangker, kde je malé přístaviště s občerstvením.

Po odbočení z hlavního toku vlevo na Battambang začne rodeo kaskadérské jízdy v kanálech prosekaných rákosím. Ty se střídají s otevřenou hladinou, kde většinou číhají obrovské rybářské sítě na vahadlech, jež spíše vypadají jako nastražené na lodě s turisty než na ryby. Podobnou jízdu, kdy čekáte každou chvíli srážku, lze zažít snad jen na kanálech thajského hlavního města Bangkoku. Příslušníci obou asijských vodních národů však svá plavidla ovládají bravurně a riziko si asi vůbec nepřipouštějí. Svou roli v tom snad hrají i principy buddhistické víry. Stejný přístup lze pozorovat i při zdejším řízení motorových vozidel.

Cesta řekou života

V opačném směru z Battambangu na Siem Reap je plavba klidnější a vyhlídkovější, protože se vyplouvá na pomalejších dřevěných člunech podobných zvětšeným pramicím s přívěsným motorem. Plavba začíná brzy ráno, takže se vám odvíjí před očima prakticky celý den ze života u řeky. Zprvu se uzarděně zdravíte s celými rodinami, které právě v řece provádějí kompletní ranní hygienu, kousek po proudu se už pere prádlo.

Po řece už rybáři, od kluků po dospělé a matky s dětmi, jako každým dnem z loděk metají své sítě jako o život. O tom, že nemají život jednoduchý, svědčí, jak pečlivě ze svých sítí vybírají i malé stříbrné rybky. Někdy jsou právě drobné rybky jediným úlovkem, v jezeře kvůli intenzivnímu rybolovu a znečištění ryb stále ubývá.

Pak se náhle za zákrutem proti zvedajícímu se slunci objeví vzhledem k protisvětlu černobílé, biblické panorama oráčů s pluhy taženými buvoly. Jen to namalovat, řeknete si, ale to už vše odplyne s vodou i s vámi na klidnou, zdánlivě nekonečnou hladinu jezera Tonlesap.

Jak se tam dostat
Letecky
Přímé letenky jsou drahé, s přestupem v Bangkoku se ale dostanete do Siem Reapu za asi 20 000 Kč.

Jak na to
Kudy k jezeru
Většina návštěvníků se k jezeru Tonlesap dostane cestou k proslulým památkám khmerské říše a jejího sídla Angkoru. Východiskem pro výlety je město Siem Reap.

Kde se ubytovat
Hotel Chhaya
Z hotelů nižší a střední kategorie lze v Battambangu doporučit hotel Chhaya na ulici číslo 3. V Siem Reapu můžete zkusit například penzion Smiley's v ulici Sivatha. Pokoj obvykle stojí do 10 USD.

Kam na jídlo
Chivit Thai
V Siem Reapu najdete zajímavé restaurace cestou od královské rezidence přes řeku, například thajskou Chivit Thai v ulici Wat Bo. V Battambangu se najezte v okolí hlavního tržiště Psar Nat nebo na hlavní třídě číslo 1.

Užitečné internetové stránky
www.siemreap-town.gov.kh oficiální stránky turistického centra Siem Reap
www.angkorwhat.net web o komplexu Angkor
www.battambang-town.gov.kh stránky Battambangu

Tip na výlet
Krokodýlí farma
Velmi rozšířený je na jezeře Tonlesap domácí chov krokodýlů siamských (Crocodylus siamensis). Menší farma s krokodýly otevírá své brány turistům i na souši v Siem Reapu.

AUTOR: Radek Palata

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů