Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové začali v Beskydech mapovat výskyt velkých šelem

Ekologové začali v Beskydech mapovat výskyt velkých šelem

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) -- Ochránci přírody dnes začali mapovat výskyt velkých šelem v největší chráněné krajinné oblasti (CHKO) České republiky -- v Beskydech. Do neděle se v terénu o rozloze 1200 kilometrů čtverečních vystřídá 50 až 60 odborníků i dobrovolníků z České republiky a Slovenska. Loňské mapování potvrdilo, že v oblasti žije minimálně 16 rysů, osm vlků a tři medvědi.

"Nejpravděpodobnější je vyhledání pobytu rysa, který má nyní období páření, prochází tak dvě až tři trasy teritoria samic," řekl dnes ČTK František Šulgan z CHKO Beskydy, která akci každým rokem pořádá.

Ve středu odpoledne se dobrovolníci zúčastnili školení. Kromě rozhovoru s odborníky jim ekologové promítli i videa z dřívějších mapování. Například přítomnost rysa je podle Šulgana snadno rozeznatelná hlasovými projevy, které lze slyšet až na kilometr. Snadno rozeznatelné jsou i stopy v blátě a sněhu. "Sledujeme také zbytky potravy, trus," poznamenal Šulgan.

Beskydy jsou horská soustava ve Vnějších Západních Karpatech, Vnitřních Západních Karpatech a ve Východních Karpatech na území Česka, Polska a Slovenska. V České republice jsou Beskydy rozdělené na Moravskoslezské Beskydy a Slezské Beskydy, na Slovensku jsou Kusycké Beskydy, Oravské Beskydy a Nízké Beskydy a v Polsku se rozlišuje celkem devět horských celků s názvem Beskid. Mezi nejvýznamnější přírodní hodnoty CHKO patří zejména původní pralesovité porosty s výskytem vzácných karpatských druhů živočichů a rostlin.

Beskydy jsou jediným pohořím v České republice, kde se vyskytují rysi, medvědi a vlci. "Letos počítáme, že bychom mohli potvrdit výskyt deseti až 15 rysů, maximálně deset vlků a jednoho až pěti medvědů. Většinou půjde o dospělé medvědy s mláďaty," podotkl Šulgan. Nejvíce medvědů se přitom v Beskydech vyskytuje na podzim při migraci, většinou ze Slovenska, kde žije odhadem 700 až 800 medvědů.

Správa CHKO Beskydy na akci spolupracuje i s Hnutím Duha, které se zaměřuje na ochranu velkých šelem ve volné přírodě. Pytláctví totiž není žádnou výjimkou. Ilegální lov představuje vážný problém. Podle ochránců viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit.

Zastřelení rysové či důkazy o upytlačených vlcích a medvědech nejsou v Beskydech výjimkou. Například vloni na konci dubna chodec při procházce se psem našel na břehu řeky Ostravice u mostu mezi obcemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno pytel se zbytky těla medvěda. Šlo o čtyři tlapy stažené z kůže a bez drápů a krční obratle s okolní svalovinou a jazykem. "Případ byl odložený. Nebyly nalezeny žádné důkazy vedoucí k pytlákovi," uvedl Šulgan.

Výsledky mapování, které v Beskydech potrvá do neděle, budou známé nejdříve za týden.

Gabriela Sluštíková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů