Čtvrtek, 28. března 2024

Zlínský kraj se pyšní přírodními unikáty

Zlínský kraj se pyšní přírodními unikáty

Za krásou přírody není nutné jet stovky kilometrů do dalekých krajů. I Zlínský kraj ukrývá světové přírodní unikáty, mnohdy uznávané i organizací UNESCO.

Typickým příkladem může být třeba pohoří Bílé Karpaty tvořící jihovýchod Uherskobrodska. Ty jsou od roku 1996 zařazeny pro své výjimečné přírodní a kulturní hodnoty na seznam biosférických rezervací.

Velice cennou lokalitou jsou i zahrady Podzámecká a Květná u kroměřížského zámku, taktéž na soupisu světové kulturního dědictví. Rovněž i tolik vzácný šafrán, nebo hojné výskyty orchidejových luk lákají do svěží jarní přírody Zlínského kraje. Posly nadcházejícího ročního období jsou ale i zpěvní a vodní ptáci.

"Orchideje vykvétají kolem května zejména v Bílých Karpatech a na Hornovsacku," podotkl ochránce přírody Milan Orálek z Valašského Meziříčí. Rostou také i v přírodní rezervaci Obřany na Bystřicku.

Typickou bylinou pro celé Valašsko je vzácný a chráněný šafrán bělokvětý. "Je to pro nás posel jara. Nejvíce ho je kolem Lačnova nebo na Hornolidecku a v Pozděchově," vyčetl místa jeho výskytu Orálek.

Kromě vzácných květin tam vylézají po jarních deštích i žáby. "Zamrzá jim přes zimu krev, ony hibernují a v okamžiku, kdy začne pršet, se proberou a začínají žabí tahy," vysvětloval Orálek. Dodal také, že každá žabka má v sobě geneticky uložené vědomí místa, kde se narodila a po probuzení se tam vrací. "Bývá jich hodně, také na Luhačovicku a Slavičínsku," doplnil ochranář.

Početná fauna se nachází i na Kroměřížsku v okolí Chropyňských rybníků, kde bylo odpozorováno stovky druhů mokřadních ptáků například volavky, čejky, hejna divokých kachen, chocholačky, kopřivky nebo hvízdáci.

"Přilétli už i špačci, skřivani a čejky a každý den táhnou husy," poznamenal vedoucí oddílu ochránců přírody v Hulíně Pavel Kalous.

Doplnil také, že na jaře lze zastihnout první konipasy bílé a horské a pokud puštíci a výři přežili letošní drsnou zimu, začínají teď snášet vajíčka.

Místem bohatým na výskyt ptactva jsou třeba i jezera u Ostrožské nové vsi na Uherskohradišťsku. Tam hnízdí například kormorán velký, husa velká, potápka roháč nebo moudivláček lužní.

Zato na Buchlovicku jsou honí dravci. "Zejména je teď možné vidět létat sovy, výry, puštíky, káňata a krahulce obecného, který často sedává na krmítkách a loví malé ptáčky," řekl vedoucí stanice Českého svazu ochránců přírody v Buchlovicích Karel Tomešek.

Zlínský kraj se může pyšnit i pestrým výskytem motýlů, zejména v Želechovických pasekách na Zlínsku. Tam na jarních loukách poletují například vzácná babočka bílé C, babočka bodláková, ostruháček jilmový nebo žluťásek řešetlákový.

Regionální příroda je výjimečná a nabízí spousty zajímavých míst od pralesovitých lesů po květinové louky. "Kdo má zájem, sám se ven podívá a něco si tu v krajině vždy najde," podotkl ochranář Pavel Kalous.

Veronika Vágnerová

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů