Pátek, 29. března 2024

Ochranáři objevili v Moravském krasu bílého netopýra

Ochranáři objevili v Moravském krasu bílého netopýra

Ochranáři objevili při letošním zimním sčítání netopýrů v Moravském krasu raritu - zcela bílého netopýra druhu vrápenec malý. ČTK to dnes řekl Miroslav Kovařík z Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. I když se sčítání netopýrů věnuje bezmála 30 let, na bíle zbarvený exemplář tohoto živočišného druhu narazil nyní poprvé. Běžná barva netopýrů je tmavohnědá.
Je otázkou, zda jde o albína nebo jen albinotickou formu netopýra. "Albíni mají červené oči. Jak tomu je u tohoto kusu, to nevíme, protože prostě spal," doplnil s úsměvem přírodovědec.
V literatuře bylo již popsáno několik netopýřích albínů. V krasu byl ale bíle zbarvený netopýr nalezen až teď. Kras přitom patří k nejvýznamnějším zimovištím těchto živočichů ve střední Evropě. Netopýři přespávají v jeho jeskyních. Ročně na 30 stanovištích v CHKO naleznou ochranáři asi 5500 netopýrů.
Vrápenci malí patří k nejvíce zastoupeným druhům netopýrů. V Moravském krasu jich bylo zaznamenáno již 27. Počet netopýrů vzrůstá, což svědčí o zlepšujícím se stavu životního prostředí.
Albinismus se projevuje nejen u lidí, ale i zvířat. Přírodovědci znají například bílé tygry i jeleny. Je to genetická porucha způsobená ztrátou tělního pigmentu, uvedl Kovařík. Bílé zbarvení nemusí být pro volně žijící zvířata výhodné. Jsou pak ve svém přirozeném prostředí mnohem nápadnější, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že se stanou něčí kořistí.
Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů