Pátek, 29. března 2024

Zanskar - trvale udržitelná tradice (pokračování)

Lidé Zanskaru a jejich kultura mají dlouhou historii a i přes značnou izolovanost byli znatelně ovlivňováni okolními národy, především tibetskou kulturou a buddhismem, ke kterému se hlásí většina obyvatel Zanskaru.

Zanskar - trvale udržitelná tradice (pokračování)

První díl vyšel u nás 13.3. pod názvem Zanskar - za devatero horami

Přes území Ladaku vedla jedna z nejvýznamnějších obchodních tras na světě, na hedvábné stezce, která se tudy proplétala přes Himaláje do Číny. Touto cestou sem pronikaly nejen cizí vlivy, ale také zboží, jako je například sůl, která se v Zanskaru nevyskytuje, a také velice oblíbené šperky a polodrahokamy, které v celém Ladaku můžete vidět kdekoliv jako součást tradičních oděvů. Během staletí se obyvatelstvo svým způsobem života přizpůsobilo tvrdým podmínkám vysokých hor a vytvořilo si důmyslný systém hospodaření, který je, mimo jiné, založen také na vzájemné sousedské výpomoci. Během krátké letní sezóny museli domorodci zvládnout vypěstovat zásoby na celou zimu (i když v současné době je obvyklou praxí udělat velký podzimní nákup a do vesnice také přicházejí státní úředníci, kteří doplňují základní potraviny - rýži a mouku - ze státních zásob za minimální ceny). Protože místní obyvatelstvo je zřejmě potomky pastevců, kteří přišli ze severu, má zde velký význam hlavně pastevectví. V jedné ze zapadlých částí Ladaku - Chang Tangu se stále pohybují rodiny pastevců, které nemají stálá obydlí a bydlí pouze ve stanech. Zanskařané chovají ovce, kozy a především jaky a dzo, kteří poskytují domorodcům prakticky vše potřebné k tradičnímu způsobu života. Dzo resp. dzomo je křížencem krávy a jaka.
Dzo je výraz pro samce, který je výsledkem křížení neplodný, dzomo je výraz pro samici, která může mít potomky.
Přestože se buddhismus staví proti zabíjení živých tvorů, tvrdé podmínky a tradiční způsob života pastevců tu vegetariánství moc nenahrávají.
Místní byli mnohem dříve pastevci než buddhisty! Není tak nic neobvyklého, když se v zimních měsících koná jačí zabíjačka, která je ovšem co do pokrmů mnohem krvavější a případnému hostu doporučuji raději dopéct jačí lahůdky na kamnech, což není považováno za nic nenormálního.
Kromě masa zvířata poskytují materiál pro výrobu oblečení. Ovčí a kozí lna se využívá především na výrobu šatstva, jačí vlna pak často na výrobu provazů nebo těžkých dek, které ve vrstvách nahrazují Evropany používané péřové spacáky. Téměř všude lze spatřit ženy i muže umě spřádající vlnu pomocí jednoduchých dřevěných vřetýnek.
Výbornou součástí stravy je mléko a jeho produkty. Nečekejte ale třeba tvrdé nebo zrající sýry. Z mléka se vyrábí podmáslí, jogurt "žo", máslo a také sušený sýr "čurpe", ze kterého se potom dělá jednoduchá, ale výborná polévka, které se říká prostě polévka neboli "tukpa". Obecně je vžitá představa o strašlivé chuti "tibetského" čaje, neboli slaného čaje. Ten se dělá z koncentrovaného odvaru červeného kašmírského čaje, vody a másla. Chuť ale rozhodně není nepříjemná a jedná se o velice výživný nápoj s blahodárnými účinky v takové nadmořské výšce.

salek caje

Hlavní plodinou, pěstovanou na romantických políčkách, je ječmen, kterému tu říkají campa. Z ječmene se dělá campa. Vypadá jako celozrnná mouka, dělá se ale rozdrcením opražených zrn ječmene. Jí se na mnoho způsobů. Nejméně náročná na přípravu je konzumace jen tak, bez ničeho.
Nabere se na tři prsty a umě se hodí do pusy. Nedoporučuje se při tom nadechovat. V současnosti se tu pěstují také brambory a díky podpůrným programům a stavbě "skleníků" se i v zimě setkáte s čerstvou zeleninou, především ředkvičkami, mrkví a špenátem. Určitě se místní strava nedá porovnat se zbytkem Indie, kde je nekonečné množství chutí a vůní.
Určitě tu ale ani Evropan nemusí trpět hladem nebo podvýživou.

Autor: Mgr. Ondřej Marvánek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů